Kulturális miniszter: hiányos volt a Ştefan Bâlici irányította Országos Örökségvédelmi Intézet tevékenysége

Hétfőn először reagált nyilvánosan Lucian Romaşcanu kulturális miniszter arra, hogy miért nem hosszabbította meg Ştefan Bâlici megbízott igazgatói mandátumát az Országos Örökségvédelmi Intézet (INP) élén. A szakember leváltása miatt több szakmabeli tiltakozott, a funkcióban maradásáért indított online petíciót közel 10 ezren írták alá.

Lucian Romaşcanu a Facebook-oldalán közzétett posztban fontostan látta leszögezni, hogy Ştefan Bâlici építészt nem rúgták ki az Országos Örökségvédelmi Intézet igazgatói posztjából, hanem lejárt a mandátuma 2021 decemberében, azután ideiglenesen 60 napra nevezték ki, de mivel „az INP tevékenységének fontos területei lefedetlenül maradtak”, kulturális miniszterként úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg azt. „Azt szeretném, ha a mandátumom alatt, a kormányprogramban bejelentett prioritások között az örökségvédelem és restaurálás konkrét valóság lenne” – fogalmazott a miniszter, aki szerint az utóbbi években sokat beszéltek erről a Románia számára fontos területről, de keveset tettek érte.Lucian Romaşcanu kulturális miniszter (balra) és Ştefan Bâlici, az Országos Örökségvédelmi Intézet volt igazgatója | fotó: Facebook

Romaşcanu szerint „alapos reformra” van szükség az Országos Örökségvédelmi Intézetben és abban, ahogy a kulturális minisztérium mindezt kezeli.

A szaktárca vezetője megköszönte azt, amit Ştefan Bâlici hat éves mandátuma alatt jó csinált, és reményét fejezte ki, hogy szakértelmére továbbra is számíthatnak. Leszögezte, a következő időszakban Oana Zaharia lesz az Országos Örökségvédelmi Intézet megbízott igazgatója, „aki a kulturális minisztérium szakértőivel körvonalazza majd az örökségvédelem kezelésének új módját.” Hozzátette azt is, Ştefan Bâlici minden további nélkül indulhat majd a következő versenyvizsgán.

Mint beszámoltunk róla, Ştefan Bâlici szerint nem volt korrekt menedzseri mandátumának decemberi értékelése, ezért meg is fellebbezte, ezt azonban elutasították. Az elmúlt héten több műemlékvédelemmel foglalkozó szervezet, szakember tiltakozott leváltása ellen, Lucian Romaşcanu lemondását követelve.

Oana Zaharia, az Országos Örökségvédelmi Intézet új megbízott igazgatója ellen a România Liberă szerint 2018-ban csalás vádjával eljárás indult, ami aztán a felek megegyezésével lezárult.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?