banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Különleges programok a Maros Művészegyüttes őszi kínálatában

Izgalmas előadásokkal kezdi idei évadát a Maros Művészegyüttes. Táncház, népzenei koncert és táncszínházi előadás is szerepel az őszi kínálatban.

Szeptember 28-án a Bethlen-kastély családi napján találkozhatnak az érdeklődők a Maros Művészegyüttes tagjaival. 13 órától gyerekek és felnőttek ismerkedhetnek meg a moldvai körtáncokkal, napközben pedig mezőmadrasi és méhkeréki koreográfiákat is bemutatnak az együttes tagjai. 16 órától népzenei koncertre kerül sor, ahol a szokásostól kissé eltérően a zene és ének lesz előtérben, de persze, a tánc sem fog hiányozni a műsorból. Mint az együttes közleményében olvasható, már csak azért sem, mert ez a három tényező (zene-tánc-ének) szolgálja azt az egységet, ami a folklórkutatók szerint a hagyományos népi kultúra fennmaradásának a biztosítója. 

Fotók: Maros Művészegyüttes

A műsorban többnyire erdélyi, vonószenekari (helyenként cimbalommal kiegészítve) muzsikát fognak játszani, de érdekességként lesz egy bihari- máramarosi román összeállítás is, amelyben különleges hangzást, hangszereket fedezhetnek fel(trombitás hegedű, gitár, dob) a hallgatók.

Október 10-én, csütörtökön kerül sor a Maros Művészegyüttes évadnyitó előadására Márványföldből gyöngyvirágok címmel, amely Kalotaszeg örökségét hivatott bemutatni. „Táncmulatságok, dallamok, a vidék kiemelkedő ikonjai, melyek mind meghatározói a Nádas-mente kultúrájának. Felvillanó képek, érzések, a cifra szoba illata, a gyöngyös ruhák sodrása, márvány lelkek tánca. A műsor során a magyar, román és cigány táncok színpadra állítása, a táncanyagok mély ismerete és hiteles előadása, valamint a kalotaszegi emberek történeteinek visszaadása, meséik megelevenedése a cél” – olvasható az előadás leírásában.

Október 13-án a szovátai Tökfesztivál keretén belül is megtekinthető less az előadás, míg október 17-én 12 órától a székelykeresztúri Művelődési házban mutatják be a Mátyás álruhái című mesejátékot. „Hunyadi Mátyás személye történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakja, aki a népmesék világában is kimagasló, mindenki által kedvelt egyéniség. Trónra lépésének 563. évfordulójára készülve felelevenítettünk hármat a gyerekek által legkedveltebb Mátyás történetek közül: A kolozsvári bíró, Egyszer volt Budán kutyavásár, valamint az Igazmondó juhász című történeteket” – áll az együttes közleményében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?