Április 29-én ismét táncosokkal telik meg a marosvásárhelyi Színház tér

Több mint egy évtizede szervezik meg Marosvásárhelyen a tánc világnapját.

A rendezvényt kezdetekben villámcsődületek formájában tartották. A város számos pontján táncra perdültek, többek között bevásárlóközpontokban, buszmegállókban, piacokon, vasútállomáson, a Somostetőn és a városközpontban is. Voltak olyan évek, amikor Marosvásárhely 14 pontján zajlott ez az esemény.

Míg 2016-ban néhány százan, tavaly már több mint ezren táncoltak a város főterén. Idén már több 1300-an jelentkeztek be a rendezvényre - jelentette be a szervező Maros Művészegyüttes igazgatója, Barabási Attila. Az esemény ajánlójában közlik, „mindannyain tudjuk, hogy a tánc az ember egyetlen olyan tevékenysége, ahol a testét használja eszközként gondolatainak, érzelmeinek kifejezésére”.

A világjárvány ideje alatt az amatőr táncos csapatok nem léphettek fel közönség előtt, de Marosvásárhely egyetlen hivatásos tánc intézménye, a Maros Művészegyüttes a kijárási tilalomban is engedélyt kapott, hogy  egészségügyi maszkban ugyan, de táncoljon a Színház téren – emlékezett vissza a Barabási Attila. Három évvel ezelőtt ötszáz táncost kértek fel, hogy öltözzenek népviseletbe és tartsanak villámcsődületet a városban, de a vártnál jóval többen jelentkeztek. Az előző években már nem csak a néptáncosoké volt a tér. Egy óriási szőnyeget terítettek le a térkövekre és azon mutatták be tudásukat a különböző táncnemeket űző fiatalok. 

Idén is fellépnek a Hifa Egyesület fogyatékkal élő táncosai, de számos kortárs (hiphop, balett, akrobatikus tánc stb.) együttes előadását is megnézheti a közönség. A rendezvényzáró közös néptánccal betöltik az egész teret. Barabás Attila igazgató elmondása szerint harminc zenész húzza majd a talpalávalót.

Április 29-én 15 órától a Színház térre várják a lakosságot. Kedvezőtlen idő esetén valamely bevásárlóközpontba mennek.  

(Nyitókép: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány)

Kapcsolódók

Kimaradt?