Marosvásárhelyi kultúra: sok a terv, remélik, nem hiába

Bár még nem tudják, hogy mit fedez a költségvetés, a Maros Megyei Tanács hatáskörébe tartozó kulturális intézmények terveznek, és bíznak abban, hogy elképzeléseiket meg is tudják valósítani. A Maros Megyei Múzeum, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, illetve a Maros Művészegyüttes vezetőit faggatuk az idei programokról.

A megszokott éves rendezvények mellett az három intézmény újdonságokkal is igyekszik bevonzani az érdeklődőket.

Erdély kincsei, háború, festészet

Lapunk megkeresésére Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója elmondta: az intézmény idei programkínálatát meghatározza a centenárium, de nem szeretnék, ha emiatt csorbulna az intézmény kiegyensúlyozott kultúrpolitikája, ezért úgy állították össze a kínálatot, hogy egyaránt legyenek benne román és magyar célközönségnek szóló események is.

Az év első felében az érdeklődők megtekinthetik az Erdélyi kincsei című kiállítást, amelyen a Magyar Nemzeti Bank erdélyi tallérgyűjteményének bemutatása mellett a látogatók megismerkedhetnek Erdély 17. századi aranykorával is.A múzeum idén is rendezvénysorozattal készül a Múzeumok Éjszakájára: sok más program mellett a múzeumi vásárlásról, a kulturális örökség kialakításáról is nyílik egy kiállítás.

A Vásárhelyi Forgatagon megismételnék a tavaly nagyon népszerű képzőművészeti pályázatot: nagyobb nyereményekkel és hírveréssel szeretnék elérni, hogy minél több fiatal képzőművész részt vegyen a projektben és ebből születhessen kiállítás.

Nyáron Nicolae Tonitza festőművész képeit állítják ki, ősztől látogatható az első világháború eseményeivel és annak következményeivel foglalkozó Nagy háború című kiállítás.„Sok esemény, konferencia van még tervben, reméljük a költségvetés engedi, hogy meg is valósítsuk”- magyarázta Soós.

Klasszikusok, helyiek és ínyencségek

Újévi hangversenyek után, Zenei Napok, nyári orgonaestek, Constantin Silvestri majd Tiberius Fesztivál, Palota Bálja, majd kántálás a templomokban. Így foglalta össze nagyvonalakban a Marosvásárhelyi Állami Filmharmónia idei terveit Vasile Cazan igazgató.

Az intézményvezetőtől megtudtuk: az idei kínálatban helyet kapnak marosvásárhelyi vagy innen elszármazott művészek, de lesz itt svájci zongoraművész, azerbajdzsáni karmester, orosz, japán és kínai vendég is.

„A különleges újdonságokkal érkező vendégek mellett felcsendülnek olyan klasszikusok is, mint Vivaldi Négy évszaka vagy Mozart szimfóniái”- magyarázta Cazan.

Fesztiválok éve

„Tizenegy éve vagyok a Maros Művészegyüttes élén, de talán nem volt még ilyen mozgalmas esztendő, mint ami most következik”- jelentette ki Barabási Attila-Csaba, a társulat igazgatója.

A Maros Művészegyüttes a házigazdája idén az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának. A fesztiválra októberben kerül sor, és mind az öt erdélyi hivatásos néptáncegyüttes előadássorozatokkal készül az eseményre.Mivel Maros megye lesz a házigazdája az idei Székely Fesztiválnak, a budapesti rendezvényen is kiemelt szerepet kap a néptáncegyüttes, de a nyár még tartogat számukra egy magyarországi turnét is, és egy nemzetközi táncfesztiválon való részvételt is.

Emellett megrendezik a hagyományossá vált rendezvényeket is: a Magyar Kultúra Napjára rendezvénysorozattal, a Tánc Világnapjára villámcsődülettel készülnek.

„Június végén kiadjuk a szabadságot, de úgyis a legtöbb táncosunk tánctáborokkal és tanítással tölti azt az időszakot”- magyarázta Barabási.

Az együttes szeptemberben hivatalos Ciprusra, ahol nem először fordulnak meg: a látogatás oka most azt, hogy a helyiek felkérték az intézményt egy népviselet kiállítás megszervezésére és bemutatására.

„Utazunk, dolgozunk, s reméljük, hogy lesz keret minden tervünket megvalósítani”- tette hozzá a társulat igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?