Idén is több mint ezer táncos ünnepli Marosvásárhelyen a tánc nemzetközi világnapját

Több mint ezer résztvevőt várnak Marosvásárhelyen a tánc nemzetözi világnapja alkalmából szervezett szombati eseményre.

Ezerhetvenöt amatőr és professzionális táncos jelentkezett be a tánc nemzetközi világnapja alkalmából a marosvásárhelyi Színház téren szombaton sorra kerülő eseményre – tudtuk meg kedden Barabási Attila-Csabától, a Maros Művészegyüttes vezetőjétől. Kifejtette, az ötlet még tíz évvel ezelőtt született, amikor a Maros Művészegyüttes – mindkét tagozatával – nyilvános helyeken flash-mob rendezvényekkel lépett ki a polgárok elé. „Ezek, a tánc örömét és fontosságát hangsúlyozó akciók Marosvásárhely számos pontján zajlottak, többek között bevásárlóközpontokban, buszmegállókban, piacokon, vasútállomáson, a Somostetőn és a városközpontban is. Voltak olyan évek, amikor a város 14 pontján zajlott ez az esemény” – mondta el a beharangozó sajtótájékoztatón az igazgató.

Mint kifejtette, idén a néptánc csoportok mellett bevonták a Marosvásárhelyen működő többi tánctípus csoportjait is. „A világjárvány idején a legtöbb táncos nem tudott fellépni, és ez vezetett minket ahhoz, hogy tavaly, amikor elkezdtük szervezni ezt a rendezvényt más tánc együtteseket, tánccsoportokat is meghívtunk. Az volt a célunk, hogy legalább 500 táncost tudjunk egyszerre megmozgatni; ezt végül jelentősen sikerült felülmúlni” – fogalmazott Barabási Attila- Csaba.

Idén a Színház-tér lesz a „színpad”, itt lépnek fel a különböző műfajokat képviselő csoportok. A szervezők tájékoztatása szerint már több mint 1075 táncos igazolta vissza részvételét. Maros megye egész területéről hívtak néptáncegyütteseket, amelyek többsége elfogadta a meghívást. A főtéren nem korlátozzák a forgalmat, hacsak a a nézők nagy száma nem teszi szükségessé.

Az esemény 15 órakor kezdődik a Hiffa Egyesület fogyatékos táncosainak fellépésével, ezt követően kilenc kortárs (balett, hip-hop, akrobatikus tánc) csoport fog bemutatkozni. 17 óra után a Maros Művészegyüttes román társulata egy rövid koreográfiát mutat majd be, majd a magyar és román néptáncosok közösen is fellépnek. A Maros Művészegyüttes magyar tagozata mezőmadarasi táncokat fog előadni, majd az esemény végén nyárádmenti táncokkal „kérik fel” a közönséget.

Macaveiu Blanka a Navarra Dance csoport vezetője azon a véleményen volt, hogy az ilyen típusú megmozdulások alkalmasak arra, hogy összehozta a város és a vidék táncosait. „A tánc különböző műfajai találkozhatnak egymással, a különböző korosztályok megmutathatják magukat. A gyerekeket motiválni tudjuk, hogy folytassák a táncot, ami egyik eszköze a megmaradásnak” – hangsúlyozta Macaveiu Blanka.

Varró Huba néptáncoktató, koreográfus elmondta, a gyermekek számára különleges lehetőség, hogy táncolhatnak a villámcsődülethez csatlakozó szüleikkel. „Ugyanakkor lehetőségük adódik példaképeikkel, a hivatásos táncosokkal egy színpadon fellépni” – fogalmazott a néptáncoktató. 

Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes magyar társulatának tánckarvezetője kijelentette, tavaly kellemes meglepetés volt az érdeklődők magas száma a rendezvény iránt. „A tánc mindenkié, ezért reméljük idén is nagy számban csatlakoznak hozzánk. Különleges egy ilyen helyen táncolni, ennyi amatőr és profi táncossal megosztani a teret, ugyanakkor felemelő is, hiszen így lehet megérezni, megtapasztalni a tánc igazi, közösségmegtartó erejét, örömét” - nyilatkozta Kásler Magda.

A tánc világnapját 1982 óta az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének táncbizottsága kezdeményezésére hozták létre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?