Kossuth-díjat kap Csíky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja

Csíky András Jászai Mari-díjas színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja is szerepel a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kihirdetett Kossuth-díjas kitüntetettek között, írja az MTI.

Az indoklás szerint Csíky András Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az erdélyi magyar színházművészetben művészként és tanárként betöltött jelentős szerepe, valamint a magyar, illetve a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott megrendítő alakításai elismeréseként kap Kossuth-díjat.Csíky András | fotó: Ilovszky Béla/Theater.hu

A színművész, színházalapító, színészpedagógus 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen. A kolozsvári Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben szerzett diplomát 1953-ban. Még abban az évben egyik alapítója, vezetője volt a Nagybányai Állami Színház magyar tagozatának. 1956-ban a magyar társulat Szatmárnémetibe költözött és Szatmári Állami Magyar Színház néven működött tovább. Csíky András 1960 és 1969 között a színház igazgatója volt.

1977-től a Kolozsvári Állami Magyar Színházban játszott. Az 1990-es években a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója, éveken át a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára volt. A 2000-es évektől a színháztól fokozatosan visszavonult, 2008-tól már nem vállalt fellépést. A kolozsvári teátrum örökös tagja lett.

Csíky András a magyar színjátszás ikonikus alakja, aki nemcsak művészi munkájával, de vezetői képességével is sokat tett az erdélyi magyar színjátszás minőségi életben tartásáért. 2001-ben Jászai Mari-díjat, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2020-ban neki ítélték a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját és a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat, a Magyar Művészeti Akadémia pedig a Színházművészeti-díjjal tüntette ki.

Kossuth-nagydíjat kapott Mécs Károly színművész, és Kossuth-díjjal tüntették ki Cseke Péter színművészt, Frenák Pál táncművészt, Gulyás Gyula filmrendezőt, Gulyás János filmrendezőt, Harsányi Gábor színművészt, írót, Keller András hegedűművészt, dr. Lovász Irén népdalénekest, néprajzkutatót, Nagy Bálint építészt, Nagy Feró énekest, a Beatrice és az Ős-Bikini frontemberét, Párkányi Raab Péter szobrászművészt, Szarvas József színművészt, Tátrai Tibor „Tibusz” gitárművészt, Turi Attila építészt, Vári Fábián László költőt, műfordítót, néprajzkutatót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?