Koncert, sport, tánc és főként helyi értékek – ilyen volt az idei Marosvásárhelyi Napok

Sporteseményekkel, zenés műsorokkal, kiállításokkal, lovas felvonulással és filmvetítésekkel zajlott a 24. Marosvásárhelyi Napok, amelyen idén a helyi értékekre fektették a hangsúlyt a szervezők. Az esemény fénypontja a díszpolgári kitüntetések átadása volt a Kultúrpalotában.  

Szombaton délelőtt 9 órától rajtolt az eseménysorozat a víkendtelepi sportpályán, a Ligetben és a Somostetőn. A sport kedvelői kosárlabdában, minifoci-bajnokságon, terepfutásban, íjászatban, mountain bike versenyben, teqballban és lábteniszben mérettethették meg magukat. Különleges kiállítások is várták az érdeklődőket, a várban az ékszerkészítés titkaiba nyerhettek betekintést, valamint a vár bástyáiban Mana Bucur képzőművész Új ruhában című RAKU kerámia- és Gyarmathy János szobrászművész A formák szelleme kiállítását tekinthették meg.

Formák szelleme | Fotó: Vili Gyuri

A várban felállított nagyszínpad a koncertek mellett különböző előadásoknak is teret adott: szombaton a Maros Művészegyüttes vette igénybe az A zölderdő árnyékában című rendkívüli előadásukra, este pedig két koncert is következett, 19 órától a 4 S Street, majd 20.30-tól az Oamenii Dimineții együttes lépett fel.

Az idei esemény fénypontja a Kultúrpalotában

Portik Vilmos alpolgármester, a Marosvásárhelyi Napok főkoordinátora korábban úgy hivatkozott a díszpolgári kitűntetések átadására, mint az esemény legfontosabb mozzanatára, a Kultúrpalota Tükörterme helyszínként pedig tökéletesen biztosította az átadás fennköltségét. Ahogyan arról korábban már a Maszol beszámolt, Soós Zoltán polgármester idén három személyt tüntetett ki a város gyarapodásához való hozzájárulásukért: post-mortem Sorina Bota néhai újságírót, Dr. Cornel Sigmirean egyetemi professzort és Dr. Pál-Antal Sándor történészt.

„Mindhárom személy rendkívüli tehetséggel és odaadással végzi és végezte hivatását. Munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy városunk hírneve országszerte gyarapodjon. Tisztelet és köszönet mindhármuknak!” – olvasható a hivatal közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.

A díszpolgári címmel kitüntetettek | Fotó: Ovidiu Sebezan

Vasárnap folytatódtak a sportesemények Mozgásban a város! mottóval a Víkentelepen, a városi Ligetben és a Somostetőn, ahol a versenyzők biztonságát a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat biztosította. Az Ariel színházban gyerekprogramok várták az egészen apró városlakókat is, előadásokkal és kézműves foglalkozásokkal. Délután a vártemplomban a Lorántffy Zsuzsanna Egyesület orgonakoncertje emelte a hangulatot, emellett a Milites Marisensis Egyesület is várta az érdeklődőket a Történelmi rekonstrukció a császári római hadsereg témájában program során. Este 18 órától a várban a Romsilva Lovasklub szervezésében lovas felvonulás, a Művész Mozi termeiben pedig filmvetítések zajlottak, ezekkel párhuzamosan a már említett kiállításokat is meg lehetett látogatni.

A kis költségvetés ellenére fergeteges záróakkord

Az eddigi legalacsonyabb költségvetéssel dolgozó városnapok záróakkordja a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Rock the Symphony előadása volt, amelyet a polgármester köszöntője előzött meg.

Rock the Symphony | Fotó: Mariș Cristian Daniel

„Az eddigi talán legkisebb költségvetésű városnapok nem jöhettek volna létre a lelkes szervezőcsapat és a zenészek, művészek nélkül, akik jószántukból vállalták, hogy szórakoztatnak minket, hogy együtt lehessünk” – mondta Soós Zoltán az esemény végén.

(Címlapkép: Mariș Cristian Daniel)

Kapcsolódók

Kimaradt?