Kilencvenéves a velencei filmfesztivál

A Velencei Biennále idén rendezvénysorozattal ünnepli a nemzetközi filmfesztivál 90. évfordulóját.

Az első Nemzetközi Filmművészeti Kiállítást, ahogy eredetileg nevezték, mielőtt 1934-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nevet kapta volna, 1932. augusztus 6. és 21. között rendezték meg az Excelsior Hotel teraszán, a Lidón. Erre az évfordulóra, a világ legrégebbi filmfesztiváljának születésére emlékeznek idén Velencében különböző eseményekkel.Fotó: Facebook

Július 9-én konferenciát tartanak a Giardini della Biennale történelmi archívumában. A tervek szerint bemutatják az ismert olasz filmtörténész, Gian Piero Brunetta új munkáját, a Velencei Filmfesztivál monumentális történetének olasz kiadását. A kiadvány a Marsilio kiadó és a Biennále együttműködéseként született.

A konferenciát két szekcióban szervezik meg: az elsőben történészek, kritikusok és előadók szólalnak meg a velencei filmfesztivál történelmi tapasztalatait értékelve, a másodikban pedig visszaemlékezések, anekdoták segítségével rekonstruálják a filmfesztivál történetét.

Júliustól egy időszaki kiállítás is látható majd a Velencei Biennále székhelyén az 1932-es velencei filmfesztiválról. A tárlatra a kortárs művészet történeti archívumából is válogatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?