Roman Polanski nem vett részt a filmje velencei bemutatóján

Pénteken mutatták be a velencei filmfesztiválon Roman Polanski J’Accuse című új filmjét, a rendező azonban nem volt jelen a díszvetítésen, mert félt a letartóztatástól.

A 86 éves rendező 1977-ben szökött meg az Egyesült Államokból, ahol bevalotta, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy kiskorúval. Az elfogatóparancs azóta is érvényben van, ezért Polanski ahányszor elhagyja Franciaországot, a letartóztatást kockáztatja. A filmes Svájc és Lengyelország területére is utazhat, ezek az országok is megtagadták kiadatását az Egyesült Államoknak.A szexuális bűncselekménnyel vádolt rendező filmjének meghívása miatt sokan támadták a velencei filmfesztivál vezetőségét, többek között a versenyfilmes zsűri elnöke, az argentin Lucrecia Martel azt mondta, nem vesz részt Polanski filmjének díszbemutatóján, hogy ne kelljen gratulálnia. „Azt gondolom azonban, hogy Polanski filmjének itt a helye a fesztiválon” – tette hozzá, és hangsúlyozta, a díszvetítés után megnézi majd a alkotást.

A Dreyfus-ügyről szóló J’Accuse főszerepeit Emmanuelle Seigner, Louis Garrel és Jean Dujardin játssza. A film Robert Harris regénye alapján készült, a szerző maga is részt vett a forgatókönyvírásban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?