banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Huszadik kiadásához ért az Inter-Art Nemzetközi Film- és Fotófesztivál Nagyenyeden

Kettős kiállítás-megnyitóra került sor a nagyenyedi Inter-Art Alapítvány hangulatos pincegalériájában, pénteken, október 18-án. A tárlatokat Ioan Hădărig, a város kulturális központjának az igazgatója és Balog Zoltán kurátor mutatták be.

Elsőként Francisco Santos Lopez Delgado alkotásaival ismerkedhetett meg a közönség , aki egy manapság már ritkaságszámba menő fotótechnikát, a guminyomatot alkalmazza. A módszer megismertetése és népszerűsítése céljából, a spanyolországi művész egy rövid kisfilmet is levetített, amelyben az érdeklődők lépésről-lépésre nyomon követhették az alkotási folyamatot.Francisco Santos Lopez Delgado | Fotók: Lőrincz Zoltán

A guminyomat fényképészeti eljárás Louis-Alphonse Poitevin (1819–1882) találmánya nyomán, 1858-ban terjedt el. E fotótechnika alapanyaga nem más, mint a gumiarábikum vagy arab mézga, amit például a kóla gyártásához is használnak. Ezt az afrikai mimóza akácból nyerik, amely Szenegálban, Észak-Afrikában és Arábiában terem. A színt vízben oldódó pigment segítségével lehet elérni. A festékes gumiarábikumot valamilyen bikromátos oldattal (kálium-, nátrium-, ammónium-) fényérzékenyítenek. Negatívról, kontaktmásolással exponálják, ezután hideg vízben dolgozzák ki. A bikromátos gumiarábikum fény hatására cserződik és csökken vagy megszűnik a vízoldhatósága, így a fényt kapott részek nem oldódnak le a vízben. Különféle hordozókon használható, például papír vagy üveg. Színe az alkalmazott festékanyagtól függően tetszőleges lehet.

Az eljárás roppant időigényes, körülbelül egy hónapig is eltart, viszont az így nyert fénykép igen értékes és szép, egyedi alkotás, amelyért Európában 600 eurót is fizetnek, Amerikában ennek akár a kétszeresét is.

Francisco Santos Lopez Delgado Nagyenyeden a Spanyolországban, Portugáliában, Kubában és Romániában lencsevégre kapott fotóiból állított ki. A dikromát gumitechnikának köszönhetően, a fényképeit egy olyan sárgás-barnás színű árnyalatban hívhatta elő, amelyek a régi fotókra emlékeztetnek.

A második kiállítás Etiópia kevésbé ismert világába kalauzolta az érdeklődőket, négy ottani fotóművésznek köszönhetően. Birhanu Manaye, Hilina Tadesse, Leul Mekonnen és Ribka Sisay Forgatókönyv nélkül című kiállítása az afrikai ország nagyvárosi mindennapjait örökíti meg, a maga nyers valóságában, viszont nagyfokú művészi érzékenységgel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?