Horváth Benji  és György Alida kapott Csiki László-díjat

A nemzedékformáló irodalmi antológiák voltak a központi témája a 13. alkalommal megszervezett Gyergyószárhegyi Írótábornak.

A tábor záróeseményeként kiosztották a Csiki László Irodalmi Díjakat, amelyekkel a tizennégy éve elhunyt költőre emlékeznek. A díjat a Balázs Imre József, Kolcsár Béla, Fekete Vince, Markó Béla és Zsidó Ferenc által alkotott zsűri ítélte oda. Az irodalmi elismeréseket hagyományosan Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője és Fekete Vince költő, a Székelyföld szerkesztője osztották ki. A tavalyelőtti díjátadóhoz hasonlóan idén is két kategóriában (fődíj és debütdíj) díjazták a szerzőket, ezeket Hargita Megye Tanácsa ajánlotta fel az utóbbi két évben megjelent legjobb 35 éven aluli, illetve elsőkötetes szerző bátorítására.

Fotók: Péter Beáta

Csíki László Irodalmi Díjban Horváth Benji, a Helikon szerkesztője részesült emlékmű a jövőnek (Jelenkor, Budapest, 2022) című kötetéért, debütdíjjal György Alidát jutalmazták Hármasszabály című novelláskötetéért (Erdélyi Híradó Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár – Budapest, 2021).

Horváth Benji (Marosvásárhely, 1988) költő, műfordító, slammer, a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat szerkesztője. Első kötete 2009-ben jelent meg A cseplini díva címmel (Koinónia, Kolozsvár), 2010-ben Látó-nívódíjasa, 2013-ban Műút-nívódíjas. Eseményszervezéssel és tehetséggondozással is foglalkozik, a Beatwándor formáció tagja. Összesen öt verseskötet szerzője. Legutóbbi kötete: emlékmű a jövőnek (Jelenkor, Budapest, 2022). 

A Csiki László-díjat korábban Karácsonyi Zsolt (2010), Szabó Róbert Csaba (2012), Papp Attila Zsolt (2014), Márton Evelin (2016) és Varga László Edgár (2018), Serestély Zalán (2020) vehették át, az első debütdíjas Sánta Miriám volt.

György Alida (Zetelaka, 1995) Látó-debütdíjas prózaíró, költő. Tanulmányait Kolozsváron végezte magyar irodalom és komparisztika szakon, tanult továbbá film- és fotóművészetet. Marosvásárhelyen drámaírás-mesterképzést vézgett, jelenleg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Teatróloia Karának doktorandusza. Első kötete Hármasszabály címmel jelent meg az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége közös gondozásában 2021-ben, amiért elnyerte a Romániai Írók Szövetségének debütdíját. 

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?