Hogyan lett Berci bácsiból fesztivál?

A hétvégén zajlott a csernátoni Ika vára alatt a Berci Bácsi Feszt névre keresztelt rendezvény, amelynek névadója a 82 éves Rákosi Albert, aki kora ellenére két évvel ezelőtt nagy ismertségre tett szert az interneten, miután megjelent róla egy videó. Unokájával, Rákosi Norberttel, a fesztivál ötletgazdájával arról beszélgettünk, hogy honnan jutottak el egy pár perces videótól egy hagyományőrző rendezvény szervezéséig.

Mi volt a fesztivál megszervezésének az előzménye?

– Pár évre nyúlik vissza a történet, nagyapámnak, Berci bácsinak volt egy interjúja a Székelyföld 1000 arcán, ennek nagyon pozitív visszhangja volt és van, eddig 103 ezren nézték meg a felvételt. Elkezdtünk gondolkodni, hogy jó lenne vele akár egy többrészes filmsorozatot is forgatni, ami az életéről, a településről és a hagyományokról szól. Öcsémmel felkerestük a kézdivásárhelyi Boica Zsolt operatőrt, ő szívesen fogadta a felkérést. Arra gondoltunk, hogy csak Csernátonban forgatunk, így négy helyszínt választottunk ki: a Haszmann Pál Tájmúzeumot, az Ika várát, a Malomkertet és a Bíró-malmot. Én megírtam a forgatókönyvet, egy szombati napra leszerveztük a forgatást és el is készült három kisfilm.

A kisfilmek és a fesztivál ötletgazdája, Rákosi Norbert. Fotó: Nagy Imre

Ezek több mindenre kitérnek…

– Igen, az első film nagyapám gyerekkoráról, az iskolás évekről, a katonaságról, a háború utáni időszakról és a felnőtté válásról szól, ez a Miből lesz a cserebogár címet viseli. Mivel Felsőcsernátonban nagy kötődésük van az embereknek a vízimalmokhoz a második rész a Vízimalmok földjén címet kapta. A harmadik rész – amely a Haszmann Pál Tájmúzeumban lett forgatva – a Mesternek áll a világ címet nyerte, a múzeumban a kiállítási anyag alapján vettük sorba a kimondottan helyi mesterségeket. Negyedik rész is tervbe van véve, az egy rövidebb filmecske lesz és a helyi hagyományokat foglaljuk össze. A filmek készítésében az is motivált, hogy időközben családapa lettem s szeretném, ha a kislányom láthatná majd a dédijét filmen is megörökítve, ismerje meg részleteiben az életét.

Volt méhészbemutató is. Fotó: Snapshot Photography/Facebook

– Miként függ össze a sorozat a fesztivál szervezésével?

– Felkerestem a csernátoni községházát, hogy szeretnék egy filmvetítést tartani az Ika-váránál és ehhez kértem a segítségüket. Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha minél több emberhez eljutna ez a film, viszont arra is rájöttem, hogy ha nem találunk ki valamit melléje, akkor nem lehet annyira felkelteni az emberek figyelmét. Ők támogatták az ötletet, gondolkodtunk, így jutottunk oda, hogy kétnapos rendezvény jött össze néptánccsoportok, dalkörök és népdalénekesek fellépésével. Főzőversenyt szerveztünk, volt pálinkakóstolás, Bucsi Zsolt Tamás, a sepsiszentgyörgyi Vártemplom református lelkipásztora interaktív méhészkedési bemutatót tartott. Volt hadtörténeti kiállítás is. Szombat este mutattuk be premierként a sorozat harmadik részét, a másik kettő már korábban megjelent a világhálón. Itt volt a Székely Vadászkürt egyesület, citerazenekar jelent meg, a sok fellépő mellett táncház is volt. Nagyon reméljük, hogy jövőben is megszervezhetjük a rendezvényt.

Több néptáncegyüttes is fellépett. Fotó: Snapshot Photography/Facebook

– A fesztiválnak érdekes mottója is volt…

–Igen, nagyapám mondása: „Mi hogy értsünk egyet, ha nem iszunk egyet. Hm?”. Én ezt picit átfogalmaznám: a hagyomány nem vész el, csak átalakul…

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?