Marosvásárhelyi Street Music Festival: három nap, 15 ezer látogató

Fesztiválok keretein kívül nem látni utcazenészeket vagy artistákat Marosvásárhely utcáin, augusztus 9 és 11-e között viszont megtöltötték a város főterét, és az érdeklődés sem maradt el. Felülmúlta számításaikat, három nap alatt mintegy 15 ezren fordultak meg a rendezvényen – mondta el a Maszolnak Nagy Botond főszervező.

Közölte, a Színháztéri fellépők előadásain is sokan vettek részt, de a vártnál népszerűbb volt a Sport- és a Borutca. A gyerekek körében nagy sikert aratott a pump track pálya, a felnőttek körében pedig a kültéri edzőterem.  Fotó: Street Music FestivalArra a kérdésünkre, hogy a rendezvény közben mit találtak fejlesztenivalónak elmondta, a Borudvar helyszínét mindenképpen bővíteni szeretnék. A sporttevékenységekkel kapcsolatban pedig jövőre kérik a városi sportklub (VSK) támogatását annak érdekében, hogy minél több sportágban kipróbálhassák magukat az érdeklődők. 

A főszervező szerint a siker kulcsa az volt, hogy a rendezvények a város főterén zajlottak. Úgy véli,  ahogyan a Kolozsvári Magyar Napoknak, a Street Music Festiválnak is jót tesz, hogy a központban van. Az önkéntesekkel együtt 45 fős szervezőcsapat megbírná azt is, hogy párhuzamosan a megyeszékhely különböző helyszínein szervezzenek rendezvényeket – mondta Nagy Botond.Fotó: Street Music FestivalAmit kiemelt: a fesztiválból nem lett magyar rendezvény, sok román ajkú is kilátogatott. Mint mondta, feltett szándékuk az volt, hogy számukra is minőségi felhozatal legyen. 

Minden fellépőnek fizetni kellett 

Nagy Botond elmondta, nagyon elégedetten távoztak a fellépők, a francia együttes például közölte, hogy amennyiben megszervezik, jövőre is itt szeretne lenni a fesztiválon. A főszervező azt is hozzátette, valamennyinek fizetni kellett. „2024-ben már nem úgy működik az önkéntesség mint egykoron, bár az is valószínű, hogy rövid volt az idő arra, hogy rendesen meghirdessük a zenészeknek, hogy ilyen lehetőség van: gyertek utcazenészek és felajánlásból lépjetek fel. Jövőre erre sokkal jobban oda fogunk figyelni”– nyilatkozta. 

Fotó: Street Music FestivalA negyedik alkalommal megszervezett Street Music Festival idei mottója „Utcán zenélni nem kéregetés, hanem művészet” volt, és ha belegondolunk csak olyan értelemben volt ez utcazene, hogy kültéren zajló rendezvény keretében történtek az események. 

Fotó: Street Music FestivalA főszervező közölte, a rendezvény közben merült fel bennük is az az ötlet, hogy a Street Music Festival égisze alatt legalább kéthavonta hozzanak a városba egy-egy utcazenészt, tesztelve nem csupán a lakosságot, de a hatóságokat is. Hogyan áll ehhez a jelenséghez a helyi önkormányzat, a Helyi Rendőrség és más illetékes hatóságok. Fotó: Street Music Festival„Őszintén, én is kíváncsi vagyok arra, hogyan reagálják le azt, ha meglepetésszerűen jelenik meg  köztéren egy-egy utcazenész” 

A keretet megteremtik, Street Music Festival-os háttér előtt zenélne – tette hozzá Nagy Botond.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?