Hamarosan megnyitja kapuit a felújított fiatfalvi Ugron-kastély

Különleges felújított műemlékkel gazdagodik Hargita megye: márciusban átadják, áprilistól már látogatható lesz a fiatfalvi Ugron-kastély.

Az Ugron-kastély története a 15. századig vezethető vissza. Kezdetben udvarház állt a helyén, majd 1625-ben Székely Mózes, Bethlen Gábor testőrkapitánya várkastéllyá építette át. Az 1600-as évek katonai térképei szerint védelmi célokat szolgált, később a lakó funkciók kerültek előtérbe. A fiatfalvi Ugron-kastély lakói a nemesség átlagos életét élték, annak megfelelően gazdálkodtak és építkeztek.

Az épületet többször átépítették. Mai barokk stílusát 1817 körül kapta Mikó Miklós munkájának köszönhetően, majd 1866-ban megvásárolta Ábránfalvi Ugron János – a mai tulajdonosok egyik felmenője. 1949-ben a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot államosították, és egy mezőgazdasági szövetkezet működött benne. 1990-től lakatlan volt.

A termelőszövetkezet a használata során lelakta, mégis a legjelentősebb károk a rendszerváltás után keletkeztek, amíg a román állam és az eredeti tulajdonosok visszaigénylése körüli pereskedés zajlott. A kastély tulajdonjogát visszaszerző eredeti tulajdonosoknak az állagromlás, pusztulás megállítására nem volt anyagi lehetőségük, ezért határozták el 2005-ben, hogy megpróbálják azt családon belül értékesíteni. A Budapesten élő Ugron Éva, mint az Ugron család egyik leszármazottja is ekkor értesült a kastély sorsáról. Ezután döntöttek férjével, Maróty Miklóssal a kastély megvásárlása, megmentése mellett. Az ő finanszírozásukkal sikerült a kastély további romlását megállítani. A 2021-2024 közt zajló rekonstrukciónak eredményeképp vált a jelenlegi állapotában látható kastély a nagyközönség számára szálláshelyként és rendezvényközpontként elérhetővé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?