„Szeretnék eljutni a következő ifjúsági olimpiára” – Interjú a székelyudvarhelyi Balogh-Lőrincz Bernadettel alpesi sízővel

Gyerekkorától megszokta a sílécet a lábán, ma már nemzetközi versenyek rendszeres résztvevője a 16 éves Balogh-Lőrincz Bernadett. A székelyudvarhelyi versenyzőt szülővárosában díjazták a február végi sportgálán. Utánpótlás kategóriában lett az év legjobb női sportolója. Edzései és versenyei miatt sok időt tölt külföldön, de igyekszik iskolai tanulmányait is pótolni. A közeljövőben szeretne minél többversenyen részt venni a nemzetközi mezőnyben és a lehető legtöbbet fejlődni.

Balogh-Lőrincz Bernadett 2007-ben született Székelyudvarhelyen. Jó ideje a Nagy Norbert Ski csapat alpesi sízője, ebben a szezonban viszont már a Román Föderációval edzett. Ott jelenleg Alexandru Barbu edző készíti fel a megmérettetésekre. A fiatal versenyző sportkarrierje mellett tanulmányaira is szeretne koncentrálni, a Tamási Áron Gimnázium biokémia szakjára jár.

Családjában nem ő az egyetlen, aki versenyszerűen síel. Gyerekként Homoródon kezdtek megismerkedni a sportággal, amikor négy éves volt. Szülei tanították meg az alapokra őt és testvéreit is, aki szintén versenyszerűen űzi a sportot.

Fotó: a sportoló személyes archívuma

„Éppen indult egy csoport kisebb gyerekeknek, ahol profibb szinten tanítottak minket. Akkor kezdtünk el itthoni versenyekre járni, például megyei bajnokságokra. Ahogy egy kicsit fejlődtünk, apa elvitt Szebenbe a Reménységek Kupájára. Azon sokat versenyeztünk, aztán felkerültünk egy nagyobb korosztályba. Innentől egészen az U16-os koromig Nagy Norberttel edzettem. Nemrég felkerültem a junior kategóriába, most a Román Federációval sízek” – idézte fel fejlődésének állomásait a kezdetektől Balogh-Lőrincz Bernadett.

A székelyudvarhelyi sportoló gyerekkorától jár rendszeresen külföldi versenyekre, többek között Ausztriába. Tavaly Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában is részt vett nemzetközi eseményeken saját korosztályában.

Bernadett jobbról a második

Nyáron eddig még nem volt lehetősége havas körülmények között, külföldi edzőtáborokban készülni. Ilyenkor inkább az erőnléti felkészülésen van a hangsúly. Egész végig ilyen gyakorlatokat végeznek, de télen nem tart két napnál tovább visszaszokni neki a hagyományos síeléshez.

„Leginkább a franciaországi versenyre való részvételemre vagyok büszke. Nem az volt a legjobb eredményem, de eddig az volt a legfontosabb, hogy szerepelhettem ott műlesiklásban” – utalt ezzel az idei ifjúsági alpesi-sívilágbajnokságra, ahol mindkét futamát be tudta fejezni és a 40. helyen végzett.

Az erős nemzetközi mezőny miatt nehéznek érezte az említett versenyt. Szerinte teljesen más szintet képviselnek ott a külföldi sportolók, mint romániai ellenfeleik. Gyönyörűnek találta a helyet, ahol a vb zajlott, a pályákat is sokkal jobbnak és keményebbnek, mint az itthoniakat.

Balogh-Lőrincz Bernadettet utánpótlás kategóriában az év legjobb női sportolójának választották szülővárosában a február végi sportgálán. Az alpesi sí itthoni népszerűsége kapcsán elmondta, az emberek nem nagyon ismerik itthon a sportágat. Hangsúlyozta, Székelyudvarhelyen is csak egy magyar csapat van, országszerte pedig a románok általában jobban ismerhetik a sportot.

A fiatal téli sportolóknál néha problémát szokott okozni, hogy a sok külföldi távollét elveszi az időt a tanulmányoktól, ezt néhányszor neki is meg kellett tapasztalnia.

„Eddig nem volt olyan nehéz, de előfordult, hogy egy hónapig voltam kint. Olyankor nem volt könnyű bepótolni az anyagot. Jegyekkel sem úgy állok, mint a többiek. A tanárok közül egyesek megértőek, mások nem. Nem igazán ismerik a tevékenységemet, de igyekszem bepótolni náluk is mindent” – árulta el az összeegyeztetés nehézségeivel kapcsolatban az alpesi síző.

Balogh Lőrincz Bernadett kitért az időjárási körülményekre is. Az utóbbi két évben sok versenyt fújtak le itthon amiatt, mert nem volt hó. Ő idén itthon legfeljebb két hetet edzett a Madarasi Hargitán. Gyakran járt Ausztriában és Olaszországban, idei versenyeik is külföldön zajlottak.

„Idén még lenne egy verseny Bulgáriában, amire el kellene menni, hogyha meglesz tartva, de ezt még nem tudjuk biztosra, hiszen a hóviszonyok nem olyanok. Hosszútávon minél több külföldi eseményre szeretnék menni. Idén felmerült, hogy az ifjúsági olimpián is részt vehetnék, végül egy másik lány ment helyettem, mert egy évvel nagyobb és több tapasztalata van. Én most kerültem a junior kategóriába, ez volt az első évem, de a következőre el szeretnék jutni” – mesélt céljairól a sportoló.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?