Ölvedi Zsolt marad Székelyudvarhely alpolgármestere

Február 29-én, csütörtökön rendes havi ülését tartotta meg Székelyudvarhely önkormányzati testülete, a napirendi pontok között szerepelt Ölvedi Zsolt alpolgármester leváltása is. Megvitatására mégsem került sor, kezdeményezői még a napirend megtárgyalása előtt visszavonták a határozattervezetet. Így az RMDSZ-frakciónak sem kellett „örökösen tartózkodnia”.

Székelyudvarhely alpolgármesterének, Ölvedi Zsoltnak a leváltása egy hónappal ezelőtt, a januári soros ülésen került szóba, amikor Bindea Dániel MPP-s tanácsos a Szabad Emberek Pártja (POL) nyolc tanácsosának támogatásával benyújtotta a székelyudvarhelyi alpolgármester leváltását célzó határozattervezet. Magyarul a többségi POL-frakció a testület egyetlen MPP-s tanácsosa által szerette volna visszahívni saját alpolgármesterét. Godra Zsolt POL-os frakcióvezető azzal indokolta a döntést, hogy Ölvedi Zsolt már nem képviselheti őket, mert lejáratja a frakciót, és „gyakorlatilag értékelhetetlen a feladata.” Gálfi Árpád polgármester „szemétkedésnek” minősítette a többségi frakció lépését.

Fotók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A mostani, februári soros ülést megelőzően az említett határozattervezetet negatívan véleményezte mind a polgármesteri hivatal jogi osztálya, mind pedig az önkormányzati testület jogi szakbizottsága. Utóbbiak döntésével szemben még a napirend előtti felszólalásokban kritikát fogalmazott meg Gálfi Árpád polgármester, ám nem sokkal később kiderült, hogy az alpolgármester leváltását mégsem fogják megtárgyalni, ugyanis a kezdeményezők visszavonták a határozattervezetet.

Kudarcra ítélve?

A székelyudvarhelyi önkormányzat februári soros ülése előtt a helyi sajtó részletesen foglalkozott az alpolgármester esetleges leváltásával, a lehetséges forgatókönyvekkel, ám a határozattervezet sikerességének kicsi volt az esélye.

Ölvedi Zsolt alpolgármester már korábban megfogalmazta, hogy a POL-frakcióval kötött alpolgármesteri elköteleződése egyik pontjában szerepelt egy olyan kitétel, miszerint a tisztségéből való visszahívását csak egyöntetű döntéssel kezdeményezheti a POL frakciója, ez pedig nem történt meg. Ez kizárta azt, hogy Ölvedi önszántából mondjon le.

A döntés előestéjén Udvarhely legjobb sportolóit díjazta Ölvedi (jobbra)

Viszont a leváltásához az önkormányzati testület kétharmados támogató szavazatára lett volna szükség, vagyis 12 önkormányzati képviselőnek kellett volna igennel szavaznia a tervezetre. Ez azt jelenti, hogy a kezdeményezés sikeréhez a hattagú RMDSZ-frakció néhány szavazatára is szükség lett volna.

Azonban a Szövetség önkormányzati képviselői az ügy kirobbanása óta eltelt egy hónap alatt „nem a mi dolgunk” címszó alatt kerülték a témában való megnyilvánulást, hivatalos állásfoglalásuk sem volt az ügyben, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint szavazás esetén tartózkodtak volna.

Érdekességképp említést érdemel, hogy az egy hónappal ezelőtti tanácsülésen, amikor az alpolgármester leváltása először szóba került, Gálfi Árpád polgármester készakarva odaszúrt a témában teljesen kívülálló RDMSZ-frakciónak: „Már csak arra vagyok kíváncsi, hogyan fognak erre reagálni az RMDSZ tanácsosai. A híres tartózkodók! Akik azt szokták mondani, ez nem az ő felelősségük! Nem ők nyerték meg a választást 2020-ban! Nemsokára ez is kiderül!” – fogalmazott akkor a városvezető.

Az ügy pikantériája, hogy amennyiben a leváltás megvitatása esetén a tulipános képviselők tényleg tartózkodtak volna, akkor ez a döntés Gálfinak kedvezett volna, mert így nem gyűl össze az alpolgármester leváltásához szükséges elegendő támogató szavazat. Erre azonban – a határozattervezet visszavonása miatt – már nem került sor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?