Hagyományőrző bemutatón elevenedik meg Dózsa György története Temesváron

Tizenkét jelenetben elevenítik fel Dózsa György történetét.

Hagyományőrző bemutatón elevenedik meg csütörtök este Temesváron a Dózsa György-féle parasztfelkelés története. Mint a főszervező Bánsági Múzeum közleménye felidézi, Dózsa György keresztes seregének felkelését Temesvár falainál fojtották vérbe 1514-ben, a hadvezért a város falainál végezték ki. A tragikus végű felkelés nemcsak Temesvárt és a Bánságot, hanem egész Európát megrázta.

A történelmi bemutató keretében a temesvári Losonczy István, Hrafnabroethr és Eyaletul de Timisoara hagyományőrző csoportok tagjai korabeli öltözékben, korabeli fegyverekkel játsszák újra Dózsa György történetének főbb mozzanatait. A produkciót a Peregrinii együttes kimondottan erre az alkalomra írt, középkori hangulatot idéző zenéje és az Amor Flammis pirotechnikai effektjei egészítik ki. A főbb szerepeket a Merlin Színház művészei alakítják.

Sergiu Galiș, az előadás egyik koordinátora elmondta: a Iusztin Zoltán történész-muzeológus által kezdeményezett bemutató színházi előadáshoz fog hasonlítani, hiszen a narrátor szövegei mellett a színészek párbeszédekben is eljátsszák a jeleneteket. Megjegyezte: a csatajelenetek mindegyikében legkevesebb tíz hagyományőrző fog küzdeni egymással.

Erdei Lajos, a Losonczy István hagyományőrző csoport vezetőjének elmondása szerint 12 jelenetben elevenítik meg Dózsa György történetét. Az egyik jelenet azt a pillanatot idézi, amikor a székely hadvezért keresztes sereg szervezésével bízza meg Bakócz Tamás bíboros. Szintén láthatja a közönség, ahogy Dózsa hada megostromolja Temesvárt, és azt is, ahogy alulmarad a Szapolyai János seregével vívott ütközetben. A tüzes trónon történt kivégzést ábrázoló jelenet után, az előadás végén megjelenik Szűz Mária kivetített képe.
Az előadás román nyelvű, de Sergiu Galiș ígéri, hogy a magyar nyelvű változatát is elkészítik.

(Nyitókép: Facebook/Heritage of Timișoara)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?