Magyarországra költöznek a temesvári állatkert medvéi

A Veresegyházi Medveotthonba költöztetik a felszámolás alatt álló temesvári állatkert medvéit. A hat felnőtt nagyvad és három medvebocs kedden indult el Magyarországra, ahol életük hátralévő részét optimális körülmények között élhetik le.

Speciális járművekkel szállítják Magyarországra a bezárt temesvári állatkert medvéit, hat felnőtt egyedet és három bocsot. A Veresegyházi Medveotthon szakemberei hétfőn érkeztek a bánsági városba, kedden korán reggel altatólövedékekkel kábították el a felnőtt egyedeket és helyezték el a járműveken található szállítóketrecekben, majd ébredésük után indultak hosszú útjukra. A bocsokat hálóval fogták be és külön ládákban utaznak.

„A felszámolás alatt álló temesvári állatkert medvéire szomorú sors várna, ha mi nem lépünk közbe az érdekükben. A Veresegyházi Medveotthon felvállaltan képviseli azt az álláspontot, hogy menhely lévén megadja az utolsó esélyt ezeknek az állatoknak a túléléshez” – olvasható a veresegyházi intézmény hivatalos közösségi oldalán.A Veresegyházi Medveotthon szakemberei Temesváron | Fotó: Veresegyházi Medveotthon

Mint a Maszol érdeklődésére Székely János, a magyarországi medveotthon állatokért felelős szakmai vezetője elmondta: a zernyesti medvemenhely alapítója, Cristina Lapiș kereste meg őket azzal, hogy fogadják be a temesvári állatkert medvéit. „Jó fél éve indult el a tárgyalási folyamat, majd eljutottunk az engedélyeztetésig, most pedig itt vagyunk, és elszállítjuk a medvéket. Altatás után indulunk két teherautóval” – számolt be a szakember.

„Nyugdíjas” élet vár a medvékre

A medvékre a veresegyházi otthonban legalább 30 napos karantén vár, ezután bekerülnek a többi 21 medve közé és egy 3,5 hektáros területen élhetik tovább az életüket. „Jó kis nyugdíjas helyet kapnak a medvék és ott maradhatnak életük végéig” – emelte ki Székely János. Hozzátette: a medvebocsok három éves korukig elkülönítve maradnak az anyjukkal együtt, mert a többi medve elpusztítaná őket. Két éves korban leválasztják őket az anyjuktól és három éves korban ők is a többiek között élhetnek majd tovább, tudtuk meg.

„Örömmel fogadjuk az új lakókat. A nálunk élő medvék már kicsit túlkorosak. Amikor 1998-ban megnyitottuk a medveotthonunkat, akkor a már nem fiatal filmes- és cirkuszi medvéket fogadtunk be. Ők már 30 év körüliek, lassan az örök vadászmezőkre költöznek, így nekünk is jól jön a vérfrissítés” – emelte ki Székely János.

(Címlapkép: Temesvári Állatkert/Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?