Rossz körülmények: felújítás miatt elköltöztetik a temesvári állatkert lakóit

Megkezdődött kedden a temesvári álltakert lakóinak elköltöztetése, mivel hamarosan indul a létesítmény felújítása, amelynek köszönhetően az állatokat modernebb és biztonságosabb körülmények között tartják majd.

Az elsőként elköltöztetett állatok listáján három juh, három kanadai lúd, három vadmacska, négy mosómedve, egy ormányos medve és egy nandu szerepel. Őket a Ploieşti-i állatkert fogadja be egy időre.

A temesvári állatkertet még tavaly december 18-án bezárták, hogy elkezdődhessen annak európai standardok szerinti átalakítása. Ekkor döntötték el, hogy milyen időszakos és végleges intézkedések meghozatala szükséges az állatok érdekében. Van ugyanis a létesítménynek olyan lakója, amelyeket nem lehet elszállítani, azok ellátását a felújítások idején is biztosítaniuk kell a gondozóknak.

Sok állat kerül a következő időszakban Magyarországra is, 59 egyedet például a veresegyházi medveközpont vesz majd át. De Piteşti-re, a temesvári állatorvosi egyetemre és a már említett Ploieşti-re is kerülnek állatok.

Gond van a biztonsággal, kóbor kutyák puszítottak el kengurukat | Fotók: Grădina Zoologică din Timișoara - Facebook

A temesvári állatkertben egyébként 46 állatfaj 261 egyedét gondozták. A hét évvel ezelőtt adományba kapott Csehországból érkező zebra belefulladt az ott található halastóba, majd három évvel ezelőtt elpusztult egy másik zebra is. Tavaly ősszel egy kóbor kutyákból álló falka megölte az állatkert mind a hat kenguruját, jelenleg pedig egy szarvasgida súlyos emésztőrendszeri betegségben szenved.   

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere úgy nyilatkozott még tavaly november végén, hogy az állatkertnek sürgős felújításra van szüksége. A létesítmény évek óta rendkívül alacsony költségvetésből gazdálkodik, az állatok élettere nem megfelelő, továbbá szakértői menedzsmentnek kell megalakulnia a jövőben. A polgármester megjegyezte, hogy felveszik a kapcsolatot a testvérvárosokkal is, többek között a németországi Karlsruhe-vel, valamint Szegeddel annak érdekében, hogy ezek a települések is vegyenek át állatokat.

A temesvári állatkert szerepel a város turisztikai látványosságainak a listáján, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésekor közzétett. A városvezetés reményei szerint új koncepció szerint nyitják meg a parkot, meg is nagyobbítanák azt, hogy 2023-ban, amikor kulturális főváros lesz Temesvár, itt is fogadhassák a látogatókat.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?