Groșan Cristina, Reisz Gábor és Csoma Sándor is jön a kolozsvári Film és Média Napokra

2022. április 7. és 9. között, második alkalommal szervezi meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete a BBTE Film és Média Napokat, ezúttal személyes jelenléttel, de online is követhető előadásokkal.

A szervezők közleménye szerint a konferencia a mozgóképes szakma gyakorlati megismertetése mellett a tudomány-népszerűsítésre is hangsúlyt fektet, a rendezvényen olyan művészek, kutatók és szakemberek szólalnak meg, akik kimagasló szakmai eredményeket értek el a filmművészet, a fotográfia és a média területén.

A Magyar Film és Média Intézet olyan rangos alkotókkal szervez beszélgetést, mint Groșan Cristina filmrendező, a BBTE Színház és Film Kar volt hallgatója, akinek A legjobb dolgokon bőgni kell című első nagyjátékfilmje 2021-ben debütált a Szarajevói Filmfesztiválon. Alkotását a magyar és román mozik egyaránt műsorra tűzték, a film 2022 januárja óta a magyar Netflix kínálatában is megtalálható.

Kolozsvárra látogat Biró Boróka operatőr, akinek Planșa című nagyjátékfilmje 2014-ben elnyerte a GOPO filmművészeti díjat a fiatal tehetségeknek járó kategóriában. Operatőrként és focus pullerként dolgozott olyan filmekben, mint a Ruxx, Tata mută munții, Monștrii, Touch Me Not vagy a Sieranevada. Nevét nemzetközi reklámok (Paco Rabanne - Pure XS, Sainsbury’s - Nicholas the Sweep, Mercedes Benz - Bertha Benz stb.) és hazai márkák is (Banca Transilvania Simona Halep-kampánya, Garanti, OTP reklámjai stb.) fémjelzik.

A vendégek között szerepel Reisz Gábor filmrendező és forgatókönyvíró, aki a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) és Rossz versek (2018) című filmjeivel vált közismertté a hazai és nemzetközi szakma és közönség számára, illetve Csoma Sándor filmrendező, akinek rövidfilmjei (Casting, Nem történt semmi, Tabula rasa) számos magyarországi és nemzetközi díjat nyertek (Magyar Filmdíj, Busho Filmfesztivál, Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, Golden Eye Film Festival, Imago Film Festival stb.). Jelenleg az első nagyjátékfilmje, a Magasságok és mélységek című filmdráma utómunkálatain dolgozik.

Tudománynépszerűsítő előadást tart a platformmozik gyártási és forgalmazási stratégiáiról Tóth Zoltán János, a Szegedi Tudományegyetem kutatója, Miron-Vilidár Vivien doktori hallgató pedig előadásában kísérletet tesz a napjainkban elfogadott és elutasított női testkép bemutatására.

Az esemény keretében további szakmai beszélgetésekre kerül sor Szőcs Edgárral, az Azopan Fotóarchívum alapítójával, a Székelyföldi Legendárium alkotóival, Fazakas Szabolcssal és Bálint Hunorral, az RTV Kolozsvári Stúdió FECNI diákműsorának szerkesztőivel és a 2021-es BBTE Filmtábor résztvevőivel. A Film és Média Napok szervezői a helyszínen filmvetítéssel is készülnek: Groșan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők.

A Film és Média Napok fontos célkitűzése a jelenlegi és a már végzett hallgatók szakmai eredményeinek bemutatása. Az esemény teljes ideje alatt megtekinthető lesz Lakó Anna elsőéves Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgató egyéni fotókiállítása is. Az előadások és beszélgetések mellett sor kerül a kimagasló hallgatói munkák elismerésére a II. BBTE Showreel-szemlén.

A rendezvény, amely minden érdeklődő előtt nyitott, személyes formában a Színház és Film Kar Ferdinánd utcai székhelyén (Strada Regele Ferdinand 22–26., Central, 4. emelet.) látogatható, valamint élőben követhető a Magyar Film és Média Intézet hivatalos Facebook-oldalán. A fotókiállítás megtekinthető az Egyetemiek Házának (Casa Universitarilor) klubtermében, (Színház/Emmanuel de Martonne utca, 1.). A részletes program a Facebook-eseményben elérhető. Az eseményt a 150 éves kolozsvári magyar egyetemi képzés ünnepségsorozatának keretében szervezik meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?