Filmajánló – ezt láthatjuk márciusban a Netflixen és az HBO Go-n

Richard Linklater Rocksulija, a ’90-es és 2000-es években készült amerikai klasszikusok, egy szivárványcsaládról szóló magyar dokumentumfilm és egy kézzel festett képkockákból összeálló indiai egészestés animáció is szerepel a nagy streamingcsatornák márciusi kínálatában.

A Netflixen már elérhető az amerikai független filmes, Richard Linklater egy régebbi, 2003-as filmje, a Rocksuli (School of Rock). A Before-trilógia (Mielőtt felkel a nap, a Mielőtt lemegy a nap és a Mielőtt éjfélt üt az óra), illetve a színészeket 12 éven át követő felvételekből készült Sráckor (Boyhood) rendezője korai filmjében Dewey Finn történetét meséli el, aki, miután kirúgják a rockzenekarából, helyettesítő tanár lesz, és az iskolai osztályából is megpróbál rockzenekart csinálni.

Aki úgy érzi, megérett egy Jack Nicholson-os romantikus vígjátékra, szintén a Netflixen érheti el a Minden végzet nehéz (Something's Gotta Give) című amerikai filmet, amelyben a színész idősödő, de kizárólag 30 alattiakra vadászó nőcsábászt alakít, akit csak egy szex közben érkező szívinfarktus és új barátnőjének sikeres és vonzó anyja (Diane Keaton) bír rá arra, hogy életmódján változtasson. A filmben egy mellékszerepben feltűnik a fiatal, de már akkor is Oscar-díjas Francis McDormand is, aki azóta még egy aranyszobrocskát nyert.

Látható a Netflixen A remény rabjai (The Shawshank Redemption) is, a magyar származású Frank Darabont 1994-es rendezése Stephen King kisregénye alapján. A történet főszereplője Andy Dufresne, a bankár, akit – bár ártatlan – kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. A kegyetlen és korrupt börtönrendszerben Andy pénzügyi ismereteinek és egy új barátságnak köszönhetően képes megtartani emberi méltóságát, de emiatt válik kétségessé a szabadulása is, ugyanis túl sokat tud az igazgató piszkos ügyeiről.

Elérhető a Netflix saját produkciójában készült Moxie című film is: egy félénk 16 éves lánynak elege lesz a középiskolájában uralkodó szexista és mérgező légkörből, ezért inspirációt merít édesanyja lázadó múltjából, és névtelenül kiad egy újságot, amely forradalmat szít az iskolában. A Jennifer Mathieu regényéből készült film Amy Poehler színésznő második rendezése, egyébként szereplőként is felbukkan a filmben.

Az HBO Go jelenlegi kínálatából a Nyom nélkül (Identifying Features) című Sundance-díjazott filmet néztük ki. Ebben Fernanda Valadez rendező az Egyesült Államokba tartó mexikói menekülteknek állít emléket: Magdalena útra kel, hogy megkeresse fiát, aki valahol az USA határában tűnt el. A mai Mexikó határmenti, elhagyatott városain és tájain keresztül utazva megismerkedik Miguellel, egy nemrég az Egyesült Államokból kitoloncolt fiatal férfival, aki hazafelé tart édesanyjához. Sorsuk az utazás idejére összefonódik: Magdalena a fiát keresi, Miguel pedig alig várja, hogy újra láthassa édesanyját egy olyan veszélyes, a könyörtelen milícia által ellenőrzött területen, ahol az áldozatok és az agresszorok útja gyakran egyfelé vezet, és ahol nehéz eldönteni, kiben lehet megbízni és kiben nem.

Március 8-ra érkezik a Netflixre a Bombay rózsája, Gitanjali Rao kézzel festett animációval készült filmje, amely az indiai társadalom olyan témáival foglalkozik Mumbaiban élő karakterein keresztül, mint a szegénység, az emberkereskedelem, a gyermekházasságok, a gyermekmunka, a nők helyzete. Ez volt az első animációs film, amely a velencei filmfesztivál Kritikusok Hete című rendezvényét megnyithatta.

Március 11-én az HBO Go-ra érkezik egy másik női sorsokról szóló film: Dér Asia és Haragonics Sára dokumentumfilmje, az Anyáim története. Virág, a kilátástalan ellenzéki létbe belefáradt képviselő barátnőjével, a zenész Nórával szeretne családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után habozás nélkül igent mondanak egy nevelőszülőknél lévő 2,5 éves, fejlődésében lemaradt kislányra. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük nap mint nap, ami egyre jobban befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását, így hamarosan végső döntést kell hozniuk: Magyarországon maradnak vagy külföldre költöznek.

Március 13-án egy Ridley Scott-klasszikus kerül fel az HBO Go programjára, a 2003-as Mennyei királyság (Kingdom of Heaven), Orlando Bloom, Eva Green, Jeremy Irons, Csókás Márton és mások szereplésével. A keresztes háborúkról és Jeruzsálem szaracén ostromáról szóló film többek között epikus csatajelenetei miatt emlékezetes. Az HBO a 139 perces mozifilm-változatot teszi közzé (létezik három órás rendezői változat is).

A western-műfaj rajongói két filmre is számíthatnak márciusban a nagy streamingcsatornákon: az HBO Go-n 7-től látható A hét mesterlövész 2016-os feldolgozása, Antoine Fuqua rendező gondolta újra a Rose Creek lakóit fenyegető kapzsi iparmágnás ellen felbérelt törvényen kívüli zsoldosok történetét. Március 15-én A félszemű (True Grit) című 16 éven felülieknek ajánlott, 2010-es amerikai western, Ethan és Joel Coen filmje kerül fel a Netflixre. Charles Portis regényét 1969-ben John Wayne híres westernsztár főszereplésével már megfilmesíttték, a Coen-testvérek alkotása így tisztelgés a hollywoodi műfaj előtt is. A tizennégy éves Mattie Ross apja gyilkosa nyomába ered az iszákos, hamar a fegyveréhez kapó Rooster Cogburn békebíróval és a LeBouef nevű texasi rangerrel. Az út mindhármuk bátorságát próbára teszi.

Az HBO Go-n március 15-től egy érdekes filmtörténeti rejtélyt feldolgozó lengyel dokumentumfilmes esszé látható, a Szerelem expressz. Walerian Borowczyk esete, Jakub Mikurda filmje. Borowczykot az 1970-es években az európai film legnagyobb művészei, Buñuel, Fellini és Bresson mellett tartották számon, ám a ’80-as évektől művészieskedő pornónak bélyegezték alkotásait és mellőzni kezdték, így karrierjét éjszakai tévés erotikus sorozatok rendezőjeként fejezte be idő előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?