Fekete folyadékkal öntötték le Gustav Klimt egyik híres festményét Bécsben

Fekete folyadékkal öntötte le egy környezetvédő aktivista Gustav Klimt Halál és élet című festményét a bécsi Leopold Múzeumban. Restaurátorok vizsgálják, hogy keletkezett-e kár az üveggel védett alkotáson.

Az új olaj- és gázfúrások ellen tiltakozó az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű csoport két tagja kedd délelőtt fekete folyadékkal öntötte le Gustav Klimt Halál és élet című festményét a bécsi Leopold Múzeumban.

Az aktivisták egy Twitterre feltöltött posztjukban vállalták a felelősséget az akcióért, ahol a videót is közzétették, amint egyikük fekete folyadékkal leönti a híres festményt.

Nem ez az első akció, amelyet az Utolsó Nemzedék környezetvédő aktivistái szerveztek, októberben két festményt is leöntöttek: egy Van Gogh művet Londonban és egy Claude Monet alkotást pedig Berlinben. Szerintük az olaj- és gázfúrások az „emberiség halálos ítéletét” jelenti.

Gustav Klimt osztrák festő, a szecessziós stílus egyik legkiemelkedőbb alakja. A bécsi szecesszió vezéregyéniségének tartják, művészete nagyban hozzájárult a művészettörténet egyik legnagyobb forradalmának kitöréséhez. Legismertebb festményei A csók, Danae és I. Bloch-Bauer Adél portréja az évek során Bécs szimbólumává váltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?