„Ez a játék most már komoly” – Bemutatták Kézdi Imola második verseskötetét

Bemutatták Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetét a kolozsvári Vallásszabadság Házában kedden délután. Versei a világjárvány idején születtek, amikor a színház „elhallgatott” a művésznő fejében, és előbújtak azok a játékos szavak, amelyeket a reggeli kávéja mellett jegyzett le. A szerzővel Lönhárt Melinda költő és Kántor Melinda színművésznő beszélgetett.

Kézdi Imola Jászai Mari-díjas, többszörös UNITER-díjas színésznő. 1977-ben született Csíkszeredában. Tanulmányait Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Egyetemen végezte. 2002-2023 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, jelenleg szabad(úszó)madár. Aradon él. Két gyermek édesanyja. Verseit 2020 óta közlik irodalmi lapok. 2021-ben jelent meg első verseskötete, a Miniallűrök.

A színésznő első versei a világjárvány alatt születtek, amikor elmondása szerint elhallgatott benne a színház és előbújtak a versek. „Ott voltak mindig bennem, csak nem volt terük és nem hallottam meg őket. Az első sorokat nem mertem verseknek nevezni, mivel a reggeli kávé mellé jöttek a hangok, amiket lejegyeztem a telefonomba” – mesélte. Ezeket a sorokat „kávé verseknek vagy kábé verseknek” nevezte el, és nem kaptak címet. „Jó játéknak indult, azt gondoltam, hogy valahova becsatornázom azokat a gondolatokat, amelyek engem továbbvisznek” – magyarázta a színésznő.

Kántor Melinda, Kézdi Imola és Lönhárt Melinda | Fotó forrása: a szerző felvételee

A Miniallűrök című kötet illusztrációit Kézdi Imola lánya, Rézi készítette, ahogyan azt előzőleg megálmodta a színésznő. Az első versei a Korunkban jelentek meg, majd a Helikonban és a Látóban is. Az írásait Demény Péternek is elküldte, aki arra bíztatta, hogy ossza meg mindenkivel ezeket, így született meg az első kötete, amelynek címét Kovács András Ferenc adta. Legújabb kötetének címe viszont több fázison ment keresztül, amíg a ma ismert Lélekporc lett. „Az eredeti cím, amit én szerettem volna az a lélekporcicák volt” – magyarázta a színésznő, aki attól tartott, hogy a cica szócska teljesen más irányba vinné el a történetet. Ezután lett lélekpor, majd született a végső ötlet, ami a lányától származik, hogy legyen lélekporc, ami végül maradt.

Kézdi Imolának olyan költők a példaképei, akik nagyjai a magyar irodalomnak és akiknek írásai mellett nőtt fel, ilyen: József Attila, Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes. „Nagyon sok kedvencem van, és amikor elkezdem olvasni a kedvenceimet – az egyik Nemes Nagy Ágnes –, utána egy hétig nem merek leírni semmit, mert azt gondolom, hogy nincs hozzá jogom. De int Ágnes és a többiek, hogy ez az én játékom és érezzem jól magam” – tette hozzá. „Ez a játék most már komoly. Az a komoly benne, amit nekem ad. Leírom és megosztom másokkal, ha már tíz százaléka annak az érzésnek vagy szabadságnak átmegy, amit én akkor érzek, amikor írom, akkor már nyert ügyünk van és megérte” – jelentette ki Kézdi Imola.

Fotó forrása: az IDEA Könyvtér Facebook-oldala

A színésznő szerint a versírás egy magányos műfaj. Ezt akkor tapasztalta meg igazán, amikor először jelent meg verse a Korunkban, és amikor kinyitotta a postaládát, az örömét nem tudta azonnal megosztani másokkal, ahogyan korábban a színpadon. „Ez csak ilyen kapok volt, a postaládából megkaptam, megnéztem és hogyan tovább? Akkor rájöttem, hogy ez egy magányos műfaj.”

A Miniallűrök című kötetében 69 vers van, és a szerzője a szüleinek ajánlotta, ugyanis az édesapja még a kötet születése előtt elhunyt 69 évesen. Az Exit Kiadó gondozásában megjelent Lélekporc című kötetben 46 költemény kapott helyet, ami véletlenszerűen Kézdi Imola életkorára is utal, ugyanis hamarosan 46 éves lesz.

A szerző most megjelent kötetét mindenkinek ajánlja. „Az hiszem, hogy most már bátorságot kaptam arra, hogy mindenkinek ajánljam, aki ezeknek tud örülni és bármit meglát benne” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?