Europa Nostra-díjas a kolozsvári Szent Mihály-templom

Hivatalosan is megkapta az Europa Nostra-díjat a kolozsvári Szent Mihály-templom: az elismerést jelző emlékplakett immár ott díszeleg a bejárat melletti falon.

A Kolozsvári Magyar Napok nyitányaként, ünnepélyes keretek között avatták fel az emlékplakettet, amely most már minden arra járó számára jelzi: a Szent Mihály-templom egyike Európa legkülönlegesebb műemlékeinek. A 200 civil szervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra szervezet 1978 óta díjazza a műemlék-helyreállításokat, 2002 óta pedig az Európai Unió hivatalos kitüntetésévé vált. 2024-ben a bronz emlékplakett Kolozsvárra, a Szent Mihály-templom falára került, elismerve ezzel a két évvel ezelőtt befejezett, óriási felújítási munkálatot.

Fotó: Reményik Andrea

Márton Áron püspök szavaival vette kezdetét az ünnepség: a templom, amely 600 éve áll, nemzedékek számára volt otthon. Tanúja volt háborúknak, békének, testvérharcoknak és szövetségeknek, és minden viszontagság ellenére mára a túlélés jelképévé vált. 76 méter magas tornyával az ég felé tör, ezzel hirdetve az ember magasabb rendű hivatását.

László Attila főesperes úgy fogalmazott, hogy a Szent Mihály-templom minden múlandósága ellenére az örökkévalóságra emlékeztet bennünket. Ma egész Európa ránk figyel. A köszönet napja ez, és a háláé, hogy Isten társai lehettünk a templom helyreállításában. A Szent Mihály-templom Erdély népének menedéke, így mindannyiunk öröme a május 30-án odaítélt kitüntetés.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere az önkormányzat nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Emlékeztetett arra, hogy éppen két éve, szintén a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül adhattunk hálát a felújítási munkálatok befejezéséért, most újfent hálával tartozunk, hiszen az, ami itt történt, kultúránk és történelmünk jelentős mérföldköve lesz. A Szent Mihály-templom egy ékkő, egy tanú, egy élő szimbólum, nem csupán egy kegyhely. A közösség hitének megnyilvánulása, a múlt és a jelen öröksége a jövő számára. Mint az alpolgármester fogalmazott: az Europa Nostra-díj a felújítók elismerése, de valójában egész Erdélynek szól.

Az eseményen részt vett Graham Bell, az Europa Nostra-díj kuratóriumának tagja is, aki háláját fejezte ki azért, hogy részese lehet a közösség ünnepének. Kiemelte, hogy az, amit a templom felújítása során véghez vittek, nem hétköznapi munka volt. Negyven ország küldte ma Kolozsvárra üdvözletét, nem is azért, amit elértek itt, hanem azért, ahogyan azt elérték, mutatott rá. Ez a munka egy tanúságtétel volt, jelezve Krisztus testének közösségét, hiszen együtt értük el mindezt. Graham Bell kiemelte, hogy a strukturális beavatkozások fontosak, ám ami a Szent Mihály-templomot igazán különlegessé teszi, az a láthatatlanban rejlik. „Valóban erdélyi, valóban az önöké. Hit, érték, jövőkép: ezt hagyják hátra a jövő nemzedékeinek” – fogalmazott.

A szerző felvétele

Makay Dorottya és Maksai Ádám mérnökök vezették a felújítási munkálatokat. Köszöntőjükben összefoglalták a projekt folyamatát, kiemelve, hogy mindennek a célja nem más, mint hogy a múlt és a jelen együtt tegyen valamit a jövőért. Nagy kihívás volt. A legkorszerűbb technológiákat ötvözték a hagyományos építészeti módszerekkel, ezzel teremtve életteret a következő generációknak.

Az ünnepséget a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett, marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar koncertje zárta. Az templomból kivonulva pedig immár büszkén jelenthetjük ki: hat Europa Nostra-díj kötődik a kincses városhoz. A legújabb, a Szent Mihály-templom díja mától bárki számára megcsodálható a bejárattól jobbra lévő falon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?