Europa Nostra-díjat kapott a kolozsvári Szent Mihály-templom

Europa Nostra-díjjal tüntették ki a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templomot. A 200 civil szervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra szervezet 1978 óta díjazza a műemlék-helyreállításokat, a 2016–2022 között felújított templom pedig megkapta az elismerést, amely 2002 óta az Európai Unió hivatalos kitüntetése.

A kolozsvári Szent Mihály-templom 2016 és 2022 között átfogó restaurálási munkálatokon esett át. A projekt a puszta szerkezeti megerősítéseken és homlokzati megújításokon túl a belső terek felújítására és modern fejlesztésekre is kiterjedt. A program az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a fejlesztési minisztérium, Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, a román állam Vallásügyi Államtitkársága, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, a Kincses Kolozsvár Egyesület és számos magánszemély támogatásával valósult meg.

Fotó: Borsi Balázs

A város nyüzsgő központjában található Szent Mihály-templom az európai gótikus építészet egyik gyöngyszeme. Az épület helyi, regionális és országos szinten is óriási jelentőséggel bír, és Erdély gazdag örökségének szimbólumaként is elismert. Az idő múlása és számos természeti hatás megviselte a pompás épületet. A felújítás azért volt szükségszerű, hogy megállítsa ezt a hanyatlást, és a Szent Mihály-templomot újra kulcsfontosságú turisztikai célponttá tegye.

A projekt magában foglalta a szeizmikus biztonságot biztosító, modern technológiákat alkalmazó innovatív szerkezeti megerősítést, valamint az épület építészeti hagyományait tiszteletben tartó belső felújítást és modern fejlesztéseket.

Jelentős mérföldkő volt a templom tornyának megnyitása a nagyközönség előtt. Egy kiállítóteret is berendeztek benne, amely betekintést nyújt a templom gazdag történelmébe és a helyreállítás folyamatába. Természetesen nem elhanyagolható az a gyönyörű kilátás sem, amelyet a látogatók megtapasztalhatnak.

A COVID-19 miatti lezárások váratlan nehézségeket okoztak a felújítási munkálatokban: a logisztikai zavaroktól kezdve a munkaerőhiányig számos problémába ütköztek.

„Ez a projekt kiváló példaként szolgál az EU által finanszírozott projektek számára a régióban, és jól illeszkedik a kulturális örökségre potenciális hatást gyakorló, EU által finanszírozott beavatkozásokra vonatkozó minőségi elvekhez” – méltatta a munkálatokat az Europa Nostra-díjról döntő bizottság.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?