Erdélyi diákok is részt vesznek a VII. Nemzeti VERSeny döntőjében

Két erdélyi fiatal – a kovásznai Deák Gellért és a szászrégeni Mester Zsolt – is képviselteti magát Budapesten, a Nemzeti Színházban október 8–9-én megrendezésre kerülő VII. Nemzeti VERSeny döntőjében.  

Élőben lesz nézhető a Nemzeti VERSeny döntője október második hétvégéjén a Nemzeti Színházban – közölte a Magyar Versmondók Egyesülete az MTI-vel. Mint felidézik, megtörtént már, hogy a döntő megrendezése előtt zárt az ország, vele együtt a színházak, és az utolsó pillanatban el kellett halasztani az eseményt. Az idén minden fennakadás nélkül végigfutott az áprilisban indult versenysorozat, ahol több százan mutatkoztak be versmondásukkal és versfilmjükkel, október október 8–9-én pedig élőben nézheti bárki a döntőt a Nemzeti Színházban – emelik ki a szervezők közleményében.

Mint írják, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház idén hetedik alkalommal hirdette meg a Nemzeti VERSenyt, amelyre akár a világ másik pontjáról is nevezhettek az érdeklődők. 8A tavaszi elődöntőn a nevezők videón küldték el versmondásukat, közülük előbb a neves művészekből álló zsűri, majd a közönség döntötte el, kik juthattak tovább a középdöntőbe. Itt már videoklipet kellett forgatniuk egy újabb vers elmondására a középdöntősöknek, ahol a zsűri és a nézők kiválasztották a legjobb 25 versenyzőt, aki színpadra állhat a Nemzeti Színházban október 8-án és 9-én.

A döntő népes közönség előtt zajlik, hiszen a Gobbi Hilda Színpadon megvalósuló eseményre az érdeklődő nézőkingyenesen regisztrálhatnak. A regisztráció a Nemzeti Színház műsoroldalán, a Nemzeti VERSeny előadásainál érhető el ide kattintva. A zsűritagok, a művészek helyben kommentálják majd a produkciókat és beszélgetnek a színpadra lépőkkel. Aki pedig otthonról szeretné élőben követni a programot, a Nemzeti VERSeny és a Magyar Versmondók Egyesülete Facebook-oldalán teheti meg.

Kép forrása: nemzetiszinhaz.hu

Magyarország minden pontjáról, a Kárpát-medencéből, sőt, az óceánon túlról is érkeztek versmondók a Nemzeti VERSenyre: az anyaország mellett Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, a felvidék, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok területéről is neveztek versmondók és versklipes alkotók, akik közül a hétvégén 25 előadó lép színpadra – áll a közleményben.

A zsűritagok között van Bakos-Kiss Gábor színművész, Barta Ágnes színművész, aki a döntőre Szűcs Nellit váltja, Lutter Imre előadóművész, költő, a VERSeny főszervezője, Szabó László kommunikációs szakember és Wiegmann Alfréd rendező.

Erdélyt két fiatal képviseli a megmérettetésen: a kovásznai Deák Gellért Gedeon Ady Endre Emlékezés egy nyár-éjszakára című alkotásával és a szászrégeni Mester Zsolt pedig Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versével jutott be a döntőbe.

A versenyzőktől három verset hallhat a közönség, amelyek közül egy Jókai Anna, Nemes Nagy Ágnes, Illyés Gyula vagy Kisfaludy Sándor verse, tekintettel a költők születési évfordulóira, valamint egy klasszikus és egy kortárs magyar költő szabadon választott verse. Reflektálva a 2022. február végén kitört orosz-ukrán háborúra, az utóbbi két vers egyike a háború és a béke témájához kapcsolódik, és az egyik vers videoklip formájában látható – olvasható a közleményben.

A versklipek között többen Petőfi Sándor, Ady Endre, Tóth Árpád, Illyés Gyula, Nemes Nagy Ágnes, Reményik Sándor, Gyóni Géza, a kortársak közül Csoóri Sándor, Lackfi János és Szabó T. Anna verseit dolgozták fel, a döntőn emellett József Attila, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Faludy György, Kányádi Sándor és több kortárs költő verse is elhangzik majd. A műsort Baranyi Lia versmondó vezeti.

A versklipek megtalálhatók a Nemzeti VERSeny YouTube csatornáján. Az idei döntős versenyzők csatornája ide kattintva érhető el.

Nyitókép: képernyőfotó Mester Zsolt versklipjéből

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?