banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Eötvös Péter utolsó operája rangos díjat nyert az International Opera Awardson

A székelyudvarhelyi származású, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző utolsó operája nyerte az International Opera Awards legjobb ősbemutatónak járó díját. A Valuska című produkciót a Magyar Állami Operaház mutatta bel.

A legjobb ősbemutatónak választották a rangos International Opera Awardson a márciusban elhunyt Eötvös Péter utolsó operáját, a Magyar Állami Operaház Valuska című produkcióját – írja a Fidelio.

Fotó: Magyar Állami Operaház/ Nagy Attila

Idén tíz előadást jelöltek a kategóriában, az október 2-án, a müncheni Prinzregentheaterben tartott átadóünnepélyen a magyar előadásnak járó díjat Mezei Mari, Eötvös Péter özvegye és a mű librettistája, Varga Bence rendező és Szennai Kálmán karmester vette át.

Eötvös Péter egyetlen magyar nyelvű operája megkomponálására 2018-ban kapott felkérést a Magyar Állami Operaház vezetőségétől. A mű alapját Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című, 1989-ben megjelent regénye adta. A főszereplő nevét viselő Valuska librettóját maga Eötvös Péter írta a feleségével és állandó alkotótársával, valamint Keszthelyi Kinga dramaturggal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?