banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Damokos Csaba kapja a Filmtettfeszt Sárga Csikó Díját

Damokos Csaba látványtervező kapja idén a 24. Filmtettfeszt Sárga Csikó Díját.

Idén 12. alkalommal talál gazdára a Sárga Csikó: az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett díjat évente adja át a Filmtett Egyesület egy-egy olyan személynek, aki munkásságával alkotóként, szakmai példaképként, oktatóként elévülhetetlen érdemeket szerzett, tevékenységével gazdagítja az erdélyi magyar filmes kultúrát, illetve jelentős mértékben segíti vagy segítette kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. Idén Damokos Csaba látványtervező kapja részesül az elismerésben.

Damokos Csaba Sepsiszentgyörgyön született 1965-ben. Gyermekkorában „valami Walt Disney” szeretett volna lenni, mindig is vonzotta a rajzolás, a festés, a fényképezés. Kolozsváron diplomázott dizájnszakon, jelenleg szülővárosában él, de munkái sajátosan izgalmas színfoltot képviselnek a teljes erdélyi, sőt, a magyar kortárs képzőművészetben. Az alkalmazott művészet művelője, dizájnerként határozza meg magát, aki több mint 20 éve van jelen az erdélyi design-palettán, és ez a meghatározás sokoldalú alkotót fed: alkalmazott grafikától belsőépítészetig, színházi és filmes díszletekig a látványtervezés megannyi területét meghódította már. A hétköznapokban plakát- vagy könyvterveivel, logóival vagy éppen utcanévtábláival találkozni a leggyakrabban, de tervezett már bútort és lámpát is. Olykor kiállítás nyílik a fényképeiből, és kevesen tudják, hogy ő felelt az első kolozsvári pláza és több székelyföldi szálloda letisztult és elegáns belső arculatáért.

Filmes körökben jól ismerik: ő felelt például azért, hogy a Fény hull arcodra 19. századi története hiteles környezetben játszódjon, neki köszönhetően vált szinte tapinthatóvá a Ceaușescu-diktatúra hangulata Elek Judit Visszatérésében és hamisítatlanul erdélyivé a skandináv bűnügyi filmes hangulat a Valanban. Nemcsak a budapesti, hanem a bukaresti rendezők is ismerik: dolgozott pl. Tudor Giurgiu Despre oameni și melci (Of Snails and Men) című vígjátékán, legutóbb pedig Iura Luncașu Inve$titorii című romkomján.

Damokos Csaba az október 5-i díjátadó gálán veszi át a Sárga Csikót. Munkásságát Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója méltatja.

A díjazott tiszteletére a Valan – Az angyalok völgye című bűnügyi filmdrámát vetítik szombaton, október 5-én 13 órától a kolozsvári Művész moziban. A vetítést követő közönségtalálkozón részt vesz a film díszlettervezője, Damokos Csaba.

Damokos Csaba munkáiból pénteken kiállítás nyílik a kolozsvári Planetariumban, ünnepélyes megnyitó helyett szakmai kerekasztallal. Részletek itt olvashatók.

(Nyitókép: Kultúra.hu)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?