Patrovits Tamás kapja idén a Sárga Csikó Díjat

Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, egyetemi tanár, fesztiválalapító kapja idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle nagydíját.

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki a díjjal egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. Az erdélyi képzőművészek – idén a nagyváradi Szép Jankó Noémi – által készített trófeával 2015 óta pénzjutalom (egymillió forint) is jár az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásával. (A korábbi díjazottak időrendben: Durst György, Buglya Sándor, Muhi András és Balogh Zsolt.)A díjat a Filmtettfeszt október 9-én, 19 órakor kezdődő záróünnepségén veszi át Patrovits Tamás, animációsfilm-rendező, egyetemi tanár, a Primanima filmfesztivál alapítója. A helyszín a kolozsvári Győzelem / Victoria mozi. 

Patrovits Tamás 1968-ban született Budapesten. A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1994-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola animációszakán szerzett diplomát. 1991-ben három hónapot a Halas&Bachelor Stúdióban töltött John Halas-ösztöndíjjal. 2004-ben a MANIFESZT alapítótagja, az egyesület vezetője, 2005-től az ASIFA Hungary elnöke. Szerzői rövidfilmek, illetve televíziós és online sorozatok tervezése és rendezése mellett képregényeket, karikatúrákat, illusztrációkat, animációs főcímeket, szpotokat, reklámfilmeket is készít. Jelenleg az Illyés Művészeti Akadémia szakvezető tanára. 2012-ben Orosz Anna Idával közösen indították el a budaörsi Primanima Nemzetközi Animációs Elsőfilmfesztivált. Az elmúlt évtizedben rendszeresen tartott animációs foglalkozásokat Erdélyben, főképp a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékén. Évek óta visszatérő műhelyvezető a Filmtett Egyesület nyári alkotótáborában, útmutatása alatt több tucat fiatal erdélyi filmes végzett animációs ujjgyakorlatokat, vagy készített animációs rövidfilmet.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét 2016. október 5. és 9. között rendezi meg 16. alkalommal a kolozsvári Filmtett Egyesület. A rendezvény alapvetően filmszemle jellegű, versenyprogramja erdélyi magyar rövidfilmekre irányítja a figyelmet. A Filmgalopp egymillió forint értékű díjáról közönségszavazás dönt.

Idén először kritikaíró műhely is zajlik a kincses városban: a három napos, felnőttképzés jellegű gyorstalpaló alapkérdései: milyen a jó kritika? mik a filmkritika alapfunkciói? mennyiben lehet és/vagy tanácsos eltérni ezektől? hogyan írnak filmkritikát más országokban? hogy működik a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI? A részvétel ingyenes, minden részlet itt.

A kolozsvári központon kívül, helyi szervezőpartnereknek köszönhetően 11 másik erdélyi városban is lesznek vetítések, közönségtalálkozók, illetve más kísérőprogramok. Akárcsak tavaly, a központi rendezvénnyel párhuzamosan zajlik a Filmtettfeszt Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén és Zilahon. Nagybánya helyett idén Szatmáron lesznek vetítések, az aradi programra pedig egy héttel később, október 13–14-én kerül sor. A fesztivál programja hamarosan elérhető lesz a Filmtettfeszt honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?