Sárga csikó-díjazással kezdődött a Filmtettfeszt

Kolozsváron a Győzelem moziban, a Sárga csikó Díj átadásával vette kezdetét a 14-ik kiadásához érkezett Filmtettfeszt. A díjat idén Muhi András producer vette át Kósa András Lászlótól, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet vezetőjétől.

A magyar filmgyártás legfontosabb erdélyi szemléjét idén már tíz romániai, magyarlakta városra kiterjesztették a szervezők, így Kolozsvár mellett Nagyvárad, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagybánya, Kézdivásárhely, Kovászna és Beszterce filmkedvelői is nagykanállal ehetik a most kezdődő hétvégén a magyar filmeket.

Az első erdélyi magyar játékfilmről (A Sárga csikó című némafilmet 1913-ban mutatták be, Kolozsváron forgatták, és Janovics Jenő írta a forgatókönyvét) elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Évente egy-egy olyan filmes személyiség veheti át az elismerést, aki munkásságával jelentős mértékben segítette az erdélyi filmesek pályájának alakulását. Az előző években Durst György és Buglya Sándor részesült az elismerésben, idén Muhi András vette át Kósa Andrástól, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet vezetőjétől, miután Felméri Cecília animációsfilm-rendező mondott laudációt az ismert producerről.

Az ünnepséget követően az Ariadné fonala című animációs filmet vetítették, amelyet Muhi András producerként jegyez, rendezője pedig a nagybányai származású Bertóti Attila.

Muhi András 1956. október 6-án született Budapesten. Végzettsége szerint ügyvéd: 1980-ban diplomázott az ELTE jogi karán, majd több mint egy évtizeden át a Csepeli Acél- és Fémművek jogi tanácsadójaként dolgozott. 1993 és 2000 között a vállalat vezérigazgatója volt. 2000-ben alapította meg az Inforg Stúdiót, amely kis- és nagyjátékfilmek, animációs, valamint dokumentumfilmek gyártásával egyaránt foglalkozik. Számos Inforg-film szerepelt sikerrel az elmúlt évek hazai és nemzetközi fesztiváljain, sok közülük jelentős trófeával tért haza. Két egymást követő évben kapott produceri díjat a Magyar Filmszemlén (2002-ben és 2003-ban), 2004-ben a filmkritikusok produceri díjának, 2005-ben a 36. Magyar Filmszemle produceri díjának és a Balázs Béla-díjnak, 2006-ban a 3. BUSHO Nemzetközi Filmfesztivál produceri díjának, 2007-ben az Amaryllis-díjnak, 2012-ben a Fehér György Díjnak tulajdonosa, 2007-től az Európai Filmakadémia tagja.

A trófea idén új alakot öltött, a filmszalagban vágtató csikó alakját Koncsag Ádám szobrászművész tervezte. A filmtettfeszt teljes programja, városokra lebontva, itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?