Tíz város, 13 premier az idei Fimtettfeszten

Szinte minden műsorra tűzött magyar nagyjátékfilmet, dokumentum- és ifjúsági filmet erdélyi premierként vetít a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok. Nyilvános az október 2. és 5. között, tíz erdélyi városban megrendezett filmszemle programja.

A városonként két-, három- vagy négynapos program olyan nemzetközi fesztiválsikereket foglal magába, mint Pálfi György Szabadesése, a Szász Attila rendezte A berni követ, Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet, a Szerbiában díjazott Free Entry és a CineFesten éppen a napokban bemutatott és díjazott, Reisz Gábor-féle VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan.

A könnyed vígjáték műfaját képviseli a Megdönteni Hajnal Tímeát, és a „fajsúlyosabb” darabok között mutatkozik be Az erdő – általa először került a fesztivál programjába vajdasági rendező (Tolnai Szabolcs) alkotása. De nem láthatta korábban az erdélyi moziközönség a Couch Surfot, Dyga Zsombor filmjét sem, és az Isteni műszak csupán a kolozsvári TIFF nézőihez jutott el mostanig.

A kilenc játékfilmhez két ifjúsági film is társul, szintén erdélyi premierként: Mátyássy Áron Berosált a rezesbanda című filmje egy vidéki városka fellázadt iskolásairól szól, az Aura című film pedig sci-fi egy maroknyi fiatalról, akik autójukkal elakadnak egy rejtélyes, sötét erdőben.

A dokumentumfilmek közt is több újdonság szerepel: Halász Glória Dr. Lala című filmje egy bohócdoktor megható portréja, Varga Ágota A tartótiszt című munkája döbbenetes és felkavaró vallomások sorozata, az Overdose – Vágta egy álomért (r. Ferenczi Gábor) pedig a legendás magyar versenyló és a vele kapcsolatban álló szereplők története.

Szintén premier, ám ezúttal a legkisebbeket szólítja meg: a 14. Filmtettfeszt hét városban vetíti a Bogyó és Babóca 3. – Játszótársakat, a népszerű rajzfilmsorozat harmadik évadját, amely augusztus végén került a magyarországi mozikba.

A filmek nagyrészét román, ritkább esetben angol felirattal vetítik. A belépés minden helyszínen, a fesztivál összes vetítésére és kísérőprogramjára ingyenes. A 14. Filmtettfeszt idei filmválogatásai megtekinthetőek lesznek október 2. és 5. között Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon, Szebenben, Nagybányán, illetve idén először Kovásznán, Kézdivásárhelyen és Besztercén is.

A fesztivál teljes programja elérhető itt.

Kimaradt?