banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Csíkszeredai festőművész kapta idén a Szervátiusz Jenő-díjat

Xantus Géza csíkszeredai festő- és grafikusművész és Fülei Balázs zongoraművész vehette át idén a Szervátiusz Jenő-díjat. Az egy évre szóló Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat Simó István, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum diákja érdemelte ki.

„Aki a láthatatlan láttatását tűzi ki célul, annak kiindulásként végletekben és szélsőségekben kell gondolkodnia. Xantus, a képalkotó, a teológus ezt teszi: formateremtésének egyik pólusán a természethű figuralitás áll, a másikon viszont a teljes absztrakció” – méltatta Xantus Gézát Árkossy István festőművész a Szervátiusz Jenő-díj átadóján. Mint kiemelte, „hitelesen megfestett szép alakjai akár a preraffaelitákat is idézhetik, akik felelősségük tudatában igyekeztek kivezetni koruk tévelygő művészetét a hűvös akadémizmusból a vágyott, a klasszikus eszmények irányába” – idézi a laudációt az MTI.

Simó István, Xantus Géza és Fülei Balázs/ Fotó: MTI/Kocsis Zoltán

A Szervátiusz Jenő-díj másik kitüntetettje Fülei Balázs zongoraművész. A Liszt-díjas, Artisjus-díjas művész nemzedékének kiemelkedő alkotója, aki a Steinway hivatalos művésze, a Zeneakadémia docense és 2015 óta a kamarazene tanszék vezetője. Emellett a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az ECHO Nyári Akadémia alapítója és művészeti vezetője, valamint az Auer Trió alapítója. Fülei Balázsnak legalább egytucatnyi lemeze jelent meg többek között Brahms, Liszt, Schubert, Dvorák, Mendelssohn, Beethoven, Debussy, Ravel, Bartók és Grieg műveivel. Fellépett a New York-i Carnegie Hall, a bécsi Konzerthaus, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, a tokiói Kioi Hall, az amszterdami Concertgebouw színpadán, koncertezett Indiában és Vietnámban – fogalmazott laudációjában Devich Márton.

A díjátadón kiosztották az egy évre szóló Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat is, amelyet Simó István, a csíkszeredai Nagy István Líceum diákja érdemelt ki ígéretes tehetségéért.

A Szervátiusz Alapítvány a díjjal azokat a művészeket tünteti ki, akik a nemzet megmaradásáért tevékenykednek. A díjat a 2018 áprilisában elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész feleségével alapította 2003-ban édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?