Elhunyt a Nobel-díjas írónő

Kedden ontariói otthonában meghalt Alice Munro kanadai írónő, írja a Guardian alapján a 444.hu.

92 éves volt. Halála okáról egyelőre nincs hír, de azt lehetett tudni, hogy Munro nagyjából egy évtizede demenciában szenvedett.Alice Munro | Fotó: Facebook/Alice Munro

Munro 1931-ben született Ontario állam Wingham városában. Nevét első férjétől vette át, és első kislánya születése után nem sokkal kezdett rövid novellákat írni.

A műfaj királynője, „a kortárs novella mestere” lett, ahogy később az irodalmi Nobel-díjának indoklásában is szerepelt: váratlan témaválasztásaira és formai különcségére utalva Cynthia Ozick amerikai írónő csak mint a „kanadai Csehovot” emlegette. A kisemberek, a mindennapok hősek és az ő érzelemviláguk érdekelt igazán.

1963-ban Munro akkori férjével könyvesboltot nyitott Victoria városában, ami azóta is nyitva tart. Később elvált, majd újra megházasodott, második férje 2013-ban halt meg.

Első novelláskötete 1968-ban jelent meg. Tisztelői között tudhatta Margaret Atwoodot, Salman Rushdie-t és Jonathan Franzent is.

2009-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker díjat, 2013-ban pedig – tizenharmadik nőként – az irodalmi Nobel-díjat. Egészségügyi állapota már akkor sem engedte meg, hogy személyesen megköszönje a díjat.

Munro több mint tíz éve, demenciája diagnosztizálása előtt, visszavonulást tervezte, akkor már több mint tíz éve nem jelent meg könyve, és túl volt egy szívműtéten is.

Kapcsolódók

Kimaradt?