Elhunyt Móricz Imre, Móricz Zsigmond fia

Életének 86. évében szerdán meghalt dr. Móricz Imre mérnök, az Árvácskát ihlető Litkei Erzsébet fia, akit Móricz Zsigmond örökbe fogadott és nevére vett. Később felmerült, hogy vér szerinti gyermeke is lehetett az írónak.

Móricz Imre halálhíréről és élettörténetéről Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész írt Facebook-bejegyzést.  „Móricz Zsigmond fia volt, akként is élt. Ennek van jelentősége, nem pedig annak a kérdésnek, hogy vérszerinti vagy „csak” fogadott fia volt az írónak. Menhelyi gyerekből lett két diplomás, nyelveket beszélő, alkotó ember. Hétéves volt, amikor Móricz Zsigmond meghalt, de egész életében vallotta, hogy kitartását, hitét, világlátását apjának köszönhette” – kezdte bejegyzését Nyáry.

 

Móricz Imre anyja, Litkei Erzsébet ihlette Móricz Zsigmond Csibe-novelláit és az Árvácska című regényt is. Az irodalomtörténet sokáig úgy tudta, hogy a mélyszegénységből származó fiatal lányt Móricz az öngyilkosságtól mentette meg, és pártfogásába vette. Később derült ki, hogy a Pesten alkalmi prostitúcióból élő lány Móricz utolsó szerelme volt, akit a házas, de feleségétől külön élő író azért fogadott örökbe, hogy kapcsolatukat valamiképpen legalizálja, írja Nyáry Krisztián.

Az irodalomtörténész szerint nem tudni, hogy Móricz mikor szerzett tudomást Csibe fiáról, akit eleinte nevelőszülők neveltek, de a Pesti Naplóban folytatásokban közölt Míg új a szerelem című regényében felbukkant az apaság témája. Imrét anyja és Móricz Zsigmond közvetlenül iskolás kora előtt vette magához, az író ekkor kezdeményezte hivatalosan az örökbefogadását is. Móricz Imre visszaemlékezései szerint örökbefogadó apja – akit Litkei Erzsébet Apukának, így ő Nagyapának hívott – írni-olvasni tanította, minden délután foglalkozott vele. Az idill azonban nem tartott sokáig, az első iskolai év végén Móricz agyvérzést kapott, és Imre hét éves korában meghalt.

Móricz Imre a debreceni kollégiumban érettségizett, és bár felmerült benne, végül nem mert bölcsészkarra jelentkezni, inkább gépészmérnök lett. „Ezzel a névvel irodalmi pályára lépni öngyilkosság lett volna, még az árnyékában sem tudnék teljesíteni, így lettem inkább gépészmérnök” – idézi visszaemlékezését Nyáry.

Elsőként Hamar Péter irodalomtörténész vetette fel 2007-ben megjelent, Csibéről írt könyvében, hogy Imre valójában Móricz Zsigmond vér szerinti gyermeke lehet, amit a sokat emlegetett külső hasonlóság is alátámasztani látszott. Móricz Imre erről így gondolkodott: „nem azé a gyermek, aki nemzi, hanem aki felneveli. Engem Móricz Zsigmond nevelt, ő fogta a kezem egész életemben. Halála után is, ma is, holnap is, amíg csak élek. Számomra ő az apa” – olvasható a bejegyzésben idézett gondolata.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?