Ekkor fejeződik be az ország egyik legszebb szecessziós épületének a felújítása

A felújítás költségeit előzetesen 50 millió lejre becsülték, a végösszeg azonban kereken a duplája lesz.  

Novemberben fejeződik be a konstancai Kaszinó felújítása, adta hírül az economedia.ro. Tavasszal még arról volt szó, hogy a tengerparti sétányon álló műemléképületet augusztus 1-én fogják megnyitni a nagyközönség előtt.Fotó: Facebook/De Corina

A Kaszinó építése 1904-ben kezdődött, I. Károly román király kezdeményezésére, s 1910-ben fejeződött be. Az épületet Petre Antonescu tervezte, azonban a terveket Daniel Renard francia/svájci építész nagyban módosította, szecessziós jelleget adva neki.

Az épület, a kommunista hatalométvételig, nevének megfelelően kaszinóként működött, kivéve két rövid időszakot, amikor hadi kórházként, illetve német katonák szálláshelyeként szolgált. Pár évig szakszervezeti művelődési ház volt, majd 1960 és 1989 között az állami turisztikai vállalat, az ONT működtette vendéglátóipari egységként. Utoljára 1986 és 1988 között renoválták, a rendszerváltást követően évtizedeken át elhagyatottan állt, az állaga nagyon leromlott.

Az ország egyik legismertebb épületének a felújítása 2020-ban kezdődött. A költségeket előzetesen 50 millió lejre becsülték, a végösszeg azonban mintegy 100 millió lej lesz. A konstancai önkormányzat tulajdonában levő felújított Kaszinó művelődési központként fog működni.  

Kapcsolódók

Kimaradt?