Egyedülálló módon dolgoz fel zsoltárokat a kolozsvári ps:alter zenekar

Sajátos és egyedi hangzásvilágot teremt a kolozsvári ps:alter zenekar Dávid zsoltárainak feldolgozásával. Hétköznapi nyelven szólaltatják meg, hogy a ma embere jobban megérthesse és átélhesse a zsoltárok üzenetét és a bennük megfogalmazott élethelyzeteket. A zenekar három tagjával, Székely Norberttel, Székely Erikával és Benedek Balázzsal beszélgettünk.

A zsoltárok átdolgozásának és megzenésítésének ötlete több éve foglalkoztatja Székely Norbertet. „Sokáig kerestem a szövegeket, a szövegvariánsokat, de nem találtam az elképzeléseimhez megfelelőt. Próbálkoztam Szenczi Molnár Albert zsoltárátdolgozásaival, magyar írók zsoltárátdolgozásaival, de nem teljesen működött a dolog” – magyarázta. Tavaly egy véletlenszerű találkozásnak köszönhetően Brassai Zsombor vállalta a zsoltárszövegek átírását. Székely Norbert (billentyűs hangszerek, vokál) ekkor kezdte el összeválogatni a zenekar tagjait: Székely Erikát (vokál), Benedek Balázst (szaxofon), Kurta Józsefet (gitár), Dénes Károlyt (basszusgitár) és Moldován Balázst (dob). Bár mindegyiküknek más az eredeti szakmája, a tagoknak a ps:alter egy közös örömforrás, kikapcsolódás, az a közeg, ahol közösen tudnak alkotni.

Benedek Balázs, Székely Norbert, Moldován Balázs, Székely Erika, Kurta József Dénes Károly |Fotó forrása: Ps:alter Facebook-oldala

A modern zenei hangszerelésben megszólaló zsoltárszövegek koncepciójából kiindulva a csapatnak is eszerint választottak nevet. Latinul a psalter ugyanis zsoltárkönyvet, zsoltárgyűjteményt jelent. Az eredeti szó kettősponttal elválasztva ps:alter lett, amivel sugallni szeretnék azt, hogy ez a stílus egy alternatíva – jelentette ki Székely Norbert.

A zenekar tagjai egyetértenek abban, hogy nagyon fontos közelebb hozni akár a fiatal, akár az idősebb hallgatósághoz Dávid zsoltárait. Székely Erika szerint „hogyha a mai nyelvbe tesszük át a zsoltárokat, akkor nagyon hasonló problémákkal, érzelmi hullámvasutakkal találkozunk. Ezekkel az érzelmekkel a mai ember is küzd a lelkében, csak nagyon nehezen beszél róluk. A szövegekben a vívódástól a felemeltségig, a nagy örömtől a nagy bánatig minden jelen van, és szerintünk ez fontos”. A szövegek megmutatják a ma emberének, hogy régen is ugyanúgy kerestek válaszokat, ha kérdéseik, nyugtalanságaik voltak, és szerettek volna békét a lelkükbe. „Azzal, hogy ezeket modern szövegkörnyezetbe helyezzük, egy eszközt adunk arra, hogy még közelebb jöjjenek mind a szentírási szövegek, mind a mi szövegeink.”

A zenekar tavaly ősszel kezdte el a közös munkát, azóta több helyszínen is felléptek, köztük Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsváron is. Benedek Balázs elmondta, az elején a csapat is félt attól, hogy milyen fogadtatása lesz a zenéjüknek, mivel ilyen stílusban, magyar nyelven eddig nem dolgozta fel senki a zsoltárokat. „Azt kell, hogy mondjam, a közönség nagyon jól fogadja a dalainkat, a debütáló koncertünk annyira jól sikerült, hogy meg kellett ismételjük, mert nem fért be mindenki, és a redebütön is meglepően sokan összegyűltek. Szerintem az embereket érdekli ez a vonal, mert hiányosság a mai világban” – mutatott rá a csapat szaxofonosa. A zenekar tagjai megtapasztalták, hogy ez nem egy könnyű produkció, sem előadási, sem alkotói szinten. Nem lehet ezt a semmiből megérteni és a semmibe tovább vinni: olvasmányos és életbeli tapasztalatok kellenek, mert nélkülük nehezen lehet kapcsolódni ehhez a műfajhoz.

A ps:alter stílusával leginkább a fiatalabbak és középkorúak tudnak azonosulni. A visszajelzések alapján azt tapasztalták, hogy hallgatóságuk főleg ebből a generációból kerül ki, viszont az idősebbek is nyitottak erre az új megszólalásra. „Még mi is keresgéljük, hogy hova illik be ez a történet, mert a koncertjeink és előadásaink javarészt egyházi kereteken belül történtek. Igyekszünk egy picit kimozdulni ebből, mert szerintünk attól, hogy zsoltárok vannak átfogalmazva nem kötelező templomban előadni. Valahogy olyan dolgot próbálunk elérni, ami megállja a helyét mind egyházi közegben, mind egy fesztiválon. Szeretnénk, ha ezek a feldolgozások egy hidat képeznének a templom, a szakrális tér műfajai és a fesztiválokon, profán közegben megszólaló műfajok között. Az elsőhöz kötődik a mai lírai nyelvre átfogalmazott zsoltárok szövege, a másodikhoz a kortárs zene.” – jelentette ki Székely Norbert.

A ps:alter továbbra is a Brassai Zsombor által átírt Szentírás-szövegek megzenésítését tervezi. „Nagyon sok a lehetőség, egyáltalán nem szorítkozunk a zsoltárok feldolgozására, de ez még a jövő kérdése” – mondta Székely Norbert.

A ps:altert legközelebb a Kolozsvári Magyar Napokon, augusztus 18-án, a Farkas utcai Herepei-háznál hallhatják az érdeklődők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?