Díjazás nélkül is vállalta a nagyváradi koncertfellépést Artur Kaganovszkij és César Álvarez

A Nagyváradi Állami Filharmónia hagyományos, csütörtöki koncertje mellett valóban rendhagyó koncertet tartanak pénteken Nagyváradon: a filharmóniának még nincs költségvetése, ezért ingyen vállalta a fellépést Artur Kaganovszkij amerikai hegedűművész és César Álvarez spanyol karmester.

Remélhetőleg a csütörtöki és pénteki koncertet közönség előtt tudják megtartani, mondta Kurucz Tibor, a filharmónia művészeti vezetője, aki hozzátette: amennyiben ismét zárniuk kell, a koncertek felvételeit az intézmény Facebook-oldalán láthatja a közönség. Sajnos a felvetés reális, Nagyváradon hétfőn 2,81 ezrelékes volt a fertőzöttség ráta, így a művészek csak reménykedhetnek abban, hogy ez az arány a zárást jelentő 3 ezrelék alatt marad. A filharmóniában jelenleg a helyek 30 százalékát foglalhatják el a nézők, szünetet nem tarthatnak.

A művészeti vezető először a január 14-i, 19 órakor kezdődő hangversenyt ajánlotta a közönség figyelmébe Jankó Zsolt karmester és Gáti Sándor oboaművész társaságában, aki bár a szimfonikus zenekart tagja, a koncerten szólistaként lép fel. A közönség először Wolfgan Amadeus Mozart Varázsfuvolájának nyitányát hallhatja, majd Johann Nepomuk Hummel Bevezetés, téma és variációk oboára és zenekarra, F-dúr, op. 102 című műve következik, végül Ludwig van Beethoven IV. B-dúr szimfónia, op. 60  című szerzeménye csendül fel.Gáti Sándor és Jankó Zsolt | A szerző felvétele

Pro bono lépnek fel a vendégelőadók

Minden értelemben rendkívüli lesz a január 15-én 19 órakor  kezdődő, 8 Évszak – Egy bolygó című hangverseny, melyen Artur Kaganovszkij és César Álvarez lép a közönség elé. Mint azt Kurucz Tibor elmondta, a két művész fellépését még októberben szervezték meg erre a hétre, azonban a pandémia mellett most a költségvetés hiánya is nehezíti az intézmény helyzetét. Mikor a fellépők megtudták, hogy a szükséges pénzalapok hiányoznak, mindketten honorárium nélkül vállalták a fellépést.

César Álvarez elmondta, hogy bár a filharmonikusok koncertjén különböző korok különböző zeneszerzőinek művei hangzanak el, ezek mégis ugyanazoknak az embereknek szólnak. A járvány megmutatta, hogy valójában minden ember egyforma, és nem ismer országhatárokat, a stílusok finoman hangolt szintézise épp ezért olyan szimbolikus jelentőségű, tette hozzá. A karmester azt is hozzátette, bár a kultúrára nehéz idők járnak, a filharmóniát meg kell őrizni. Az írók, zeneszerzők, szobrászok művei maradandóak, de ki emlékszik már arra, hogy ki volt ötszáz éve a király, jegyezte meg végül.Artur Kaganovszkij és César Álvarez | A szerző felvétele

Több éve ismerik egymást a karmesterrel, mondta Artur Kaganovszkij, aki azt is hangsúlyozta: a mostani nehéz időkben is szükség van a kultúrára, a zenére. a hegedűművész szerint fontos kimondani, hogy úgy határoztak: fenntartják a kultúrát, hiszen az az emberiség utolsó esélye egymás megértésére. Azért vannak itt, hogy zenéljenek, színesítsék az itteni gazdag kulturális életet kiváló helyi kollégák támogatásával. A 8 Évszak – Egy bolygó azt is jelképezi, hogy a különböző emberek a zene által együtt lehetnek, a zenében nincs szükség szavakra, csak az számít, hogy hallgassák a zenét, tette hozzá. 

A koncert zenei szempontból is rendhagyó, ugyanis Antonio Vivaldi Négy évszak és és Astor Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című szerzeményeinek tételei csendülnek fel, úgymond váltásban. A koncert így Vivaldi Tavasz tételével kezdődik, és Piazzola Tavasz tételével ér majd véget. A nuevo tango műfaját megteremtő Piazzola születésének századik évfordulója előtt is tisztelegnek a pénteki hangversennyel.

(Címlapkép: Ovi D. Pop)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?