banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Csodájára járnak a hun hercegnő torzított koponyájának a buzăui múzeumban

A „ hun hercegnő” hosszúkás koponyája a Buzău Megyei Múzeum gyűjteményének része és nemrég került be a MuseumBus körforgásába. A lelet az egyik bizonyíték a koponyák torzításának eljárására Románia területén, Gherăseni környékén. A múzeum szakemberei szerint, a látogatók körében különösen népszerű a koponya, amely bizonyíték a hunok a koponyatorzító eljárására.

Fotók: a Buzău Megyei Múzeum Facebook oldala

„A koponyát Gherăseniben fedezték fel, néhány kilométerre Buzău városától. A sírban talált diadém az idők során számos bel- és külföldi tanulmány és kiállítás tárgya volt. A felfedezés varázsa többek között abban rejlik, hogy bizonyíték a Krisztus utáni 5. századból, a hunok szokásaira. A hosszúkás koponyát úgy érték el, hogy a gyerek koponyájára már kiskorától kezdve kötéseket helyeztek. Ezt a szokást a mai napig megtaláljuk bizonyos népeknél, például Afrikában, ahol a nők a nyakukat nyújtják meg, vagy fülcimpájukat nagyítják meg gyűrűk segítségével" – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Daniel Costache, a Buzăui Megyei Múzeum igazgatója.
A koponyák hosszabbításának eljárása a szakértők szerint szoros kapcsolatban volt a személyek társadalmi státuszával. A felfedezett diadém ezt megerősíti, hiszen csak azok viselhettek ilyen díszeket, akik domináns pozíciót töltöttek be.
Kelet felől érkezve a hunok rövid ideig éltek a mai Buzău megye területén – tette hozzá Daniel Costache.

Akik szeretnének többet megtudni a Gherăseni diadémáról, a hercegnőről, aki mintegy 1600 évvel ezelőtt élt Buzău környékén, vagy a hunok koponyatorzító eljárásáról, meglátogathatják a múzeumot, hogy konzultáljanak a szakértőkkel és megtekinthessék a kiállított tárgyakat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?