Benedek Elek leszármazottai újraindították a nagy mesemondó Székely Truppját

Benedek Elek leszármazottai 100 év után újraindítják a nagy mesemondó által létrehozott Székely Trupp-ot és folytatják annak küldetését, a székely irodalom népszerűsítését. Elek apó egyenes-, és oldalági leszármazottjai – Bardócz Orsolya, Sebestyén Aba, Benedek Huszár Botond és Benedek Huszár János – kedden, Baróton mutatják be a Székely Trupp ébredése című zenés-verses emlékműsort.

Benedek Huszár Botond a Maszol érdeklődésére felidézte, hogy Benedek Elek 1859-ben született Kisbaconban, Erdővidék talán legkisebb falujában. A legnagyobb magyar meseíró, Erdély szimbóluma, minden magyar gyermek Elek apója életéből több mint negyven évet Budapesten töltött, ahol előbb parlamenti képviselőként, majd újságíróként és meseíróként dolgozott a szép magyar nyelv megteremtéséért.Fotó: Székely TruppAz első világháborút követő évek kivándorlási áradatával szembemenve, Benedek Elek eldöntötte, hogy hazatelepedik Székelyföldre, ahol a Cimbora gyermeklapot szerkesztette és nevelő Elek Apója lett sokezer erdélyi magyar gyermeknek.

Hazaérkezése után, maga köré gyűjtötte Erdély tehetséges fiatal íróit, költőit, akikkel megalapította a „székely trupp”-ot és élete utolsó éveiben egy olyan kulturális misszióra vállalkozott, melynek teljesítése semmilyen korábbi társaságnak nem állt módjába.

Két esztendeig tartó írói körútra indult velük, hogy Erdélyt bejárva megismertesse mindenkivel a székely irodalmat. A csapat állandó tagjai voltak: Elek apó, a vezér, Szentimrei Jenő, Tamási Áron, Bartalis János, Szentimreiné Ferenczy Zsizsi, György Dénes és ifj. Delly Szabó Géza. Nem állandó trupp-tagok: Tompa László, Nyírő József és Kacsó Sándor.

Benedek Elek halálával a vezér nélküli turnésorozat fokozatosan megszűnt, de most, 100 évvel később Elek apó egyenes-, és oldalági leszármazottjai – Bardócz Orsolya, Sebestyén Aba, Benedek Huszár Botond és Benedek Huszár János – arra vállalkoztak, hogy újjáélesszék a székely trupp küldetését.

A Székely Trupp ébredése című előadásuk ősbemutatóját a Barót 800 kulturális hét keretében kedden 19 órától a baróti művelődési házban mutatják be, majd a zömmel Benedek Elek műveiből és népdalokból összeálló előadást ősszel a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron és Budapesten is láthatja a közönség. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió produkciója, az előadás Bethlen Gábor Alap támogatásával készült.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?