Befejeződött a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum felújítása

Három évvel a munka elkezdését követően véget ért a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum épületének teljes felújítása. Az intézményben nagyszabású kiállításokkal ünneplik a három éve tartó építkezés befejezését.

Visszaköltözhetnek a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum munkatársai az intézmény felújított épületébe. Az elvégzett munkáról a közgyűjtemény vezetősége hétfőn sajtótájékoztatón számolt be.

Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere, a múzeum volt igazgatója elmondta: 2019-ben kezdődött el a kivitelezés, ami másfél évre volt tervezve, és az épület műemlékként nyilvántartott részét érintette, végül 2022 március végén sikerült lezárni. Hozzátette: volt intézményvezetőként személyes kötődése is jelentős a lezárult projekthez. Új külső, új célok – a megújult múzeum épülete Gyergyószentmiklóson | Fotók: Barabás Pál Hajnalka

„A tervezett felújítási célok mind teljesültek. A külső-belső felújítás mellett olyan új modern épületgépészeti rendszereket építettek be, amelyek a 21. századra is felkészítették a múzeumnak ezt a szárnyát, ahol történt a beruházás. Ezáltal nőtt a biztonság, és a megfelelő mikroklíma biztosítása komolyabb kiállítások befogadására is alkalmassá teszi az épületet” – emelte ki Csergő Tibor. A felújítás során jelentős felszerelésekkel is bővült a múzeum, kicserélték a bútorzatot, új irodatechnikát szereztek be.

A felújításra a Regionális  Operatív Program keretében nyertek finanszírozást, a beruházás összértéke 3,3 millió lej volt, amelyből az európai uniós támogatás 3 millió lejt tett ki. A fennmaradó részt a város saját költségvetéséből állták – hangzott el. A polgármester hangsúlyozta: a felújítás nem érintette a múzeum egészét, az udvar rehabilitációja egyelőre elmaradt, illetve az intézmény hátsó részének átalakítási lehetőségeit újra kell gondolni.

Mint elhangzott: a visszaköltözés még folyamatban van, azonban abban bíznak az érintettek, hogy április közepén meg tudja nyitni a kapuit a múzeum. Az ünnepélyes átadást kiállítás-megnyitóval szeretnék megkoronázni, majd időszakos tárlatokat is tervezhetnek.

Tervekben nincs hiány

Csergő Tibor kiemelte: a múzeum tevékenysége az elmúlt három évben sem állt meg, a régi szülészet épületében sikerült kialakítaniuk egy több mint 300 négyzetméteres modern raktárhelyiséget. Folytatódott ugyanakkor a múzeumi tárgyak digitalizálása, valamint a különböző múzeumpedagógiai programok is. „Az idén a múzeumnak nagy tervei vannak. Szeretném bejelenteni, hogy egy kiállítási pályázaton 25 millió forintot nyert az intézmény, amiből szeretnénk a város egyik fontos, ám talán kevésbé ismert személyiségének, Vákár P. Arthurnak és családjának a történetét bemutatni” – mondta. Mint hozzáfűzte, a család történetén keresztül bemutatható Gyergyószentmiklós történelmének utolsó száz éve a különböző 20. századi rendszerváltásokat érintve.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ferencz-Météfi Kriszta igazgató elmondta: a Vákár P. Arthur életéről szervezett kiállítás megvalósulása másfél éves időtartamra szól. Mint hozzáfűzte, a nagyszabású projekthez számos külsős szakember közreműködését kérték, építészek, történészek fognak tanulmányokat írni és a szakmaiságot, a történelmi háttér pontosságát biztosítani. Az intézményvezető megemlítette a múzeum másik projektjét, amelyre szintén sikerült támogatást nyerni magyarországi alapokból 6,7 millió forint értékben.

A Fotókba zárt mikrotörténelem a Gyergyói-medencében munkacímet viselő kutatási projekt a már meglévő digitális fotótár továbbfejlesztését célozza. Ferencz-Mátéfi Kriszta beszámolt a Csergő Tibor által említett digitalizálási folyamatról is. Eddig 1100 tárgyi eszközt sikerült lefotózni, a folyamatot a múzeum közösségi oldalán és honlapján is figyelemmel követhetik az érdeklődők. Elképzeléseik megvalósításához összesen 32,7 millió forint támogatással járul hozzá a Nemzeti Kulturális Alap – mondta az igazgató.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?