Átmenetileg új helyre költözik a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház

Hamarosan elkezdődik a gyergyószentmiklósi művelődési ház felújítása, az épület adminisztrátora, a Figura Stúdió Színház a munka idejére átmenetileg a volt öntöde helyiségeibe költözik. Albu István igazgató szerint a kellemetlenségek mellett jó alkalom adódik a „lomtalanításra” és a művészi tevékenységek újragondolására is.

A napokban írták alá a kivitelezési szerződést a gyergyószentmiklósi művelődési ház felújítására, a nagyszabású munka májusban kezdődhet el és 2023 második felében érhet véget. Az épületben működő intézmények, a Figura Stúdió Színház, a Művelődési Központ és az Ifitéka átmenetileg új helyre költöznek. A részletekkel kapcsolatosan az ingatlant adminisztráló Figura Stúdió Színház igazgatója, Albu István tájékoztatta a Maszolt.

Energetikai szempontból teljes mértékben megújul a művelődési ház épülete. A munka magában foglalja a külső szigetelést, technikai felújítást, a villany-, víz-, fűtéshálózat cseréjét, a nyílászárók kicserélését. Kialakítanak egy generátorral működő biztonsági rendszert szünetmentes tápokkal, ugyanakkor teljesen új tűzvédelmi rendszert építenek ki, és akadálymentessé teszik a közlekedést is – sorolta az igazgató. A belső terek csak részben újulnak meg, a színpadtechnikát nem érinti az átalakítás, tette hozzá.Fotó:Marosvásárhelyi Rádió

A színház március közepéig fog működni és előadásokat játszani az épületben, a tényleges munkák májusban fognak elkezdődni. „Április végéig kell elhagynunk az épületet, ki kell ürítsünk mindent. Kaptunk teret a volt öntöde helyiségeiben irodával, raktárral, műhellyel, próbateremmel oda fogunk költözni. Gyergyószentmiklóson ugyanakkor nincsen más előadóterem, picit bonyolódik így az életünk” – fogalmazott Albu István. Az igazgató kiemelte: a 2023 végéig tartó időszakot szeretnék tevékenyen kihasználni, különböző projekteket terveznek az építkezés idejére.

Három alappillérre fogják felfűzni az átalakítás időszakát. Szeretnék bejárni a Gyergyószentmiklós környékén található településeket, szóba került az előadások vidéki vendégjátéka, de akár helyszíni alkotás is lehetséges. „Teljes programokat dolgozunk majd ki, nem csak arról van szó, hogy tartanánk egy-egy előadást, hanem beszélgetéseket, társrendezvényeket is szerveznénk, hogy megismertessük egy kicsit a színházat a települések lakóival” – mondta el Albu István.

A másik projekt a turnézás, amely során akár más színházakba is el lehet vinni a futó előadásokat, illetve felújítani régebbi produkciókat. „Nagyon befogadóak  színházak és ha ez az egész vírushelyzet megszűnik, sokkal könnyebb lesz mozgolódni” – emelte ki az igazgató.

A harmadik elképzelés szerint Gyergyószentmiklóson keresnek alternatív helyszíneket az előadásoknak. „Kicsit másképp csinálnánk színházat. Van két szabadtéri színpad és más izgalmas helyszínek is” – mutatott rá Albu István.

Jelenleg még több előadást is játszik a társulat a felújítás előtt álló épületben. „Amíg lehet, játszunk, mert ki tudja, hol, milyen körülmények között lehet majd ezeket az előadásokat látni. Főleg azokat játsszuk most, amelyek nagyon színház-körülményekhez alkalmazottak. A költözés mintegy másfél hónapot fog igénybe venni, ugyanis hatalmas épületről van szó, ahol sok minden felgyűlt az évek során. Szelektálni fogunk és remélhetőleg nem csak a materiális, hanem a szellemi szemét is itt marad” – hangsúlyozta a vezető.

A Marosvásárhelyi Rádió honlapján megjelent információk szerint a beruházás teljes értéke 5,8 millió lej, a kivitelezést viszont 5 millió lejért vállalta a tekerőpataki Fortat House Kft. Az épület energetikai rehabilitációjára a Központi Fejlesztési Régió operatív programjához benyújtott pályázaton nyert támogatást a város.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?