Az USR megtorpedózta az Erdélyi Történeti Galériát

A szászfenesi önkormányzatban, az USR miatt, nem kapott elég szavazatot, hogy a múzeum helyszíneként kiszemelt telket a község átadja az államnak.

Nem kapott elegendő számú szavazatot a szászfenesi önkormányzati testület csütörtöki ülésén az Erdélyi Történeti Galéria létrehozásához szükséges határozat-tervezet. A település önkormányzata át kellene ruházza az államra annak a 15 ezer négyzetméteres teleknek a tulajdonjogát, melyen a majdani múzeum állna, azonban az erre vonatkozó tervezetet nem szavazta meg a testület. Az előterjesztésre csupán az RMDSZ és a PNL tanácsosai voksoltak, ám a minősített többséghez szükség lett volna az USR szavazataira is.Felix Marcu értetlenül állt a történtek előtt | Fotó: Facebook/Felix Marcu

Az ellenzéki párt képviselői azt kérték, hogy a határozat-tervezetet vegyék le a napirendről, mivel a testület nem volt kellőképpen tájékoztatva róla. Az ülésen jelen volt Felix Marcu, az Erdélyi Történeti Múzeum igazgatója is, aki felajánlotta, hogy minden tájékoztatást megad, ez azonban nem hatotta meg az USR tanácsosait.

„Ez leblokkolt bennünket. Ellene szavaztak, bármiféle indoklás nélkül. Ezt a projektet egy USR-s miniszter kezdeményezte. (…) Megpróbáltam megértetni velük, hogy ez egy fontos projekt számunkra, Szászfenes, sőt, Románia számára” – mondta az ülést követően Felix Marcu. Véleménye szerint az USR Szászfenes PNL-s polgármesterével hadakozik, a múzeum létrehozásához szükséges terület átadás megtorpedózása pedig ennek a harcnak a része.

Az Erdélyi Történeti Galéria létrehozását az országos helyreállítási terv keretében finanszíroznák, 15 millió eurót irányoztak elő erre a célra. Az Erdélyi Történeti Múzeum már le is bonyolította a versenytárgyalást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, már csak a szerződés aláírása van hátra, ami egyelőre tárgytalanná vált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?