Arany Jánosra emlékeztek szülővárosában, Nagyszalontán

Szülővárosában, Nagyszalontán is megemlékeztek a legnagyobb magyar epikus költőről, Arany Jánosról. A költőóriás a dél-bihari hajdúvárosban látta meg a napvilágot 1817. március 2-án, a helyi magyarság pedig hagyományosan megemlékezik a település leghíresebb szülöttjéről.

A március 2-ai megemlékezést hagyományosan a település központjában, a református templom mellett kialakított szoborparkban, Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész alkotásánál, az egészalakos Arany János-szobornál szokták megszervezni, ám mivel a főtéri park teljes átépítés alatt áll, a rövid főhajtást a költő emlékháza előtt tartották meg. Amint a ház falán lévő táblán is olvasható: „ezen a telken állott a bogárhátú öreg ház, melyben Arany János megszületett 1817. március 2-án”. A szülőház az 1847-es tűzvészben elpusztult ugyan, de a helyén másik épült, a jelenleg álló épület pedig már a harmadik.

Megemlékezők az Arany János emlékháznál | A szerző felvételei

Az emlékházban egyébként népművészeti és néprajzi kiállítást rendeztek be, és a helyi önkormányzat több mint tíz évvel ezelőtt nádfedelet rakatott az épületre, visszaadva neki azt a hangulatot, amilyen lehetett Arany János korában, mintegy két évszázaddal ezelőtt.

A keddi főhajtást szikrázó napsütésben, kellemes tavaszi időben tartották meg. Ünnepi beszédet a magyarországi Gyula városának alpolgármestere, Kónya István mondott, aki szerint Arany Jánost méltán emelhetjük a magyar költészet pódiumának legfelső fokára. Nagy ívű beszédében nemcsak Arany költészetét, hanem emberiességét is méltatta, nem különben nemzeti identitását és polgári, tekintélyes, gerinces kiállásait.

Elhangzott, hogy a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából, 2017-ben szervezett bicentenáriumi ünnepségsorozathoz kapcsolódik az a film is, amely főleg Gyula támogatásával készült el, és Arany János leghíresebb elbeszélő költeményét, a Toldit dolgozza fel. Az alpolgármester tudatta, Magyarországon ez volt az első ilyen típusú film, amelyben a helyi Arany János Elméleti Líceum diákjai mellett hivatásos színészek, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek is közreműködtek. Kónya István tudatta, a produkció most „hazatért”, ugyanis a főhajtás után átadják a város polgármesterének, Török Lászlónak, továbbá a költőről elnevezett emlékegyesület és magyar iskola vezetőségének.

A megemlékezésen alkalomhoz illő rövid verses-zenés összeállítással készültek az Arany-líceum diákjai. A program hagyományosan a koszorúzással ért véget.

Kapcsolódók

Kimaradt?