Alulmaradtak az írók a mesterséges intelligenciával szemben

A kaliforniai törvényszék részlegesen elutasította két írónak a keresetét, akik pert indítottak az OpenAI cég ellen, amiért felhasználták könyveiket a mesterségesintelligencia-programjuk fejlesztéséhez.

Ahogy arról a The Guardian is beszámolt, a kaliforniai törvényszék részlegesen elutasította Sarah Silverman humorista és Paul Tremblay regényíró perét, akik szerzői jogi sérelemre hivatkozva támadták az OpenAI mesterséges intelligenciával foglalkozó céget, mert azok jogellenesen használták fel könyveiket a ChatGPT nyelvi modelljének betanítására.

Paul Tremblay regényíró/ Forrás: Wikipédia

Hétfőn egy kaliforniai szövetségi bíró jóváhagyta az OpenAI indítványát, amelyben arra kérték a törvényszéket, hogy utasítsák el a keresetet. A részleges elutasításban a kerületi bíró azt közölte, hogy az ügyet egy másik szerzői csoport – Michael Chabon, Ta-Nehisi Coates és Andrew Sean Greer – hasonló okok miatt benyújtott kereseteivel vonják össze. A bíró azt írta, hogy a keresetet azért utasították el, mert a szerzők nem bizonyították, hogy „lényeges hasonlóság” lenne az általuk írt könyvek és a ChatGPT által generált eredmények között.

Forrás: Pexels

Az OpenAI-t és a ChatGPT-t nem először támadják jogtalan felhasználás vádjával. Decemberben a The New York Times is pert indított, mert az OpenAI megsértette a lap felhasználói feltételeit, miszerint az általuk közölt cikkeket tilos a mesterséges intelligencia betanítására használni.

Az elmúlt hónapokban több író is szembesült azzal, hogy a mesterséges intelligencia nyelvi modelljeinek fejlesztéséhez az ők könyveiket használták fel – engedély nélkül. George RR. Martin, Stephen King és Elena Ferrante munkái mellett több mint 170 000 irodalmi művel találtak összefüggést a ChatGPT programjában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?