„Akinek fontos a magyarsága, azt érdekli az öregek hagyatéka” – Hideg Anna néni meserepertoárja újabb kötetben látott napvilágot (VIDEÓ)

Hideg Anna néni meserepertoárja újabb kötetben látott napvilágot: péntek este mutatták be történeteit, meséit és mondáit egy csokorba fogó gyűjteményét Kolozsváron. A Heltai FolkCenterben rengetegen gyűltek össze az eseményre, a könyvbemutató után Hideg Anna néni énekelt és táncolt is a fiatalokkal.

„Volt az egyik utcában egy hosszú pad. Aki nem fért rá, széket hozott, de vasárnap délutánonként oda ült ki minden asszony. Mezítlábas kicsi leány voltam, ültem az öregek mellett, s hallgattam, mit mesélnek.” A mezőségi Ördöngösfüzesen élő, 1936-ban született Hideg Anna néni az utolsó olyan tradicionális mesemondó, aki rendkívül gazdag népköltészeti ismeretanyagát még egy hagyományos erdélyi faluban élve szerezte.

A kötetben megjelenő mesék, mondák és hiedelmek egy közel két évtizedet felölelő folklórgyűjtés eredményei, a 2023-ban megjelent kötet tehát Hideg Anna teljes történetmondói repertoárját tartalmazza – azaz csak majdnem, hiszen ahogyan Anna néni elmondta, gyakran, amikor nem tud esténként aludni, eszébe jutnak még mesék, amelyek nem kerültek bele a kötetbe. A rendkívül gazdag szöveganyagot Magyar Zoltán, a Néprajztudományi Intézet fűmunkatársa gyűjtötte össze, akinek a nevéhez már több olyan kötet is fűződik, melyekben Hideg Anna néni történeteit olvashatjuk.

Magyar Zoltán közel húsz éve indult el, hogy bejárja Mezőséget, s összegyűjtse annak mondáit. Mint mondta, a térség tánc– és zeneanyaga igencsak népszerű, ám népköltészetét annál kevesebben ismerik. Így találkozott Hideg Anna nénivel, s bár akkor még csak mondákért ment, az asszony hatalmas meserepertoárja arra késztette, hogy évről évre visszatérjen, s összegyűjtse ezeket a történeteket. „Soha el nem felejtem a napot, mikor bekopogott hozzám a doktor íróúr, s Hideg Annát kereste” – fűzte hozzá nevetve Anna néni. A közel két évtizedes kapcsolat eredménye számos kötet, CD és DVD, melyek közül most a legújabbat, A Hideg Anna meséit ismerhette meg a közönség.

Magyar Zoltán elmondta, hogy bár már jelentek meg mesék, mondák, dalok és Anna néni önéletírásából részletek, ennek a kötetnek a különlegessége, hogy ebben tényleg minden van: tündérmesék, hazugságmesék, hiedelmek, Anna néni önéletírása egészen 2023-ig, de ahogy ez lenni szokott, természetesen számos igaz történet is, és aki nem hiszi, járjon utána.

Mint mondta, fontos volt, hogy egy olyan könyv készülhessen el, amelyben minden műfaj megjelenik, mert bár ismeretségük előtt Anna néni már elismert volt népdalénekesként, nagyon kevés – tulajdonképpen tavaly óta már csak egyetlen – olyan tradicionális történetmondó él a magyar nyelvterületen, akinek ilyen színes és „izmos” repertoárja van a tündérmeséktől a mondákig minden műfajban.

Anna néni, miután a kötetben megjelenő archív felvételek alapján elmesélte, ki kicsoda volt a faluban, s kitől milyen mesét tanult kislányként, elmondta: számára fontos az, hogy nem kell földbe vinnie magával ezeket a történeteket. Úgy fogalmazott, hogy akinek fontos a magyarsága, azt érdekli az öregek hagyatéka, ő pedig szívesen adja tovább, s hálás, hogy van még, aki mindezt befogadja. Ő „utolsó mohikánként” hivatkozott magára, s mint megtudtuk, nem véletlenül, hiszen ő a tündérmesék utolsó mestere az egész magyar nyelvterületen, és az a mesei repertoár, amivel ő rendelkezik, dobogós szám az egész magyar folklórtörténetben.

A kötet bemutatója után Hideg Anna néni egyik kedvencét, A szegény legény álma című mesét mondta el az egybegyűlteknek. Mikor a királyi menyegzőhöz ért a történet, a zenész fiatalokkal közreműködve a „tán ma is járják” hangulatát is érzékeltették füzesi népdalok és néptánc kíséretében.

A szerző felvétele

Az est a Tekergő Meseösvény Egyesület és a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség mesemondóinak előadásával zárult, akik Hideg Anna néni meséivel örvendeztették meg a közönséget. Az esemény végére már mindannyian megtanultuk, hogy az életben a legfontosabb a hála, és hogy bárki bármit mond, kenyér nélkül nem lehet élni.

A programot hagyományos farsangi táncház, majd a farsang temetése, Illés elsiratása és a tavasz köszöntése zárta. A mulatságban Anna néni bebizonyította, hogy ő nem csak a meséhez, a tánchoz és a népdalokhoz is éppen annyira ért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?