A világ viseletei több mint 1700 fotón: Kolozsvárra érkezett a GeoFolk kiállítás

A május 9-i Európa-nap alkalmából nyílt meg Kolozsváron Dávid Botond fényképész szabadtéri kiállítása. Az Európai Polgár-díjas székelyudvarhelyi alkotó célja, hogy a világ összes népviseletét összegyűjtse.

Az 54 méter hosszúságú kiállítás jelenleg több mint 1700 fényképből áll, a kolozsvári Deák Ferenc (Bulevardul Eroilor) utcai Memorandisták emlékműve mellett felállított pannókon a 2021-ben lefényképezett 370 viselet is látható, derült ki az esemény beharangozójából. A kiállítás május 17-ig lesz megtekinthető Kolozsváron.Fotó: Dávid Botond

„Azt szoktam mondani, „vakon” kezdtem el a viseletek fényképezését. Nem is értettem hozzá és nem is nagyon tudtam, mit kezdeni a témával. Inkább esztétikai oldalról próbáltam megközelíteni. Annyit tudtam, mint bárki más: hogy a környékünkről való vagy sem. Mára már kezdem látni, mik a fő jellemzői az itteni hagyományos ünnepi öltözeteknek, azon belüli milyen variációk vannak, milyenek a már távolabbi, szintén magyar és nem magyar népviseletek. Hogy milyen a román, azon belül a különböző tájegységek népviseletei, és azok változatai, mert nem mindegy, hogy déli vagy északi, hegyvidéki vagy síkvidéki satöbbi. (…) Korábban meg voltam győződve, hogy ezekről a népviseletekről rajtam kívül mindenki tud mindent. Ma már tudom, hogy szinte senki nem tud semmit, vagyis csak viszonylag kevesen tudnak hiteles információt adni a ruházatról, az öltözködési szokásokról nem is beszélve” – mondta el Dávid Botond fényképész a Maszolnak adott korábbi interjújában.

Dávid Botondot Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő terjesztette fel az Európai Parlament Európai Polgár-díjára, amit az akkor 56 ország 240 nemzetiségének több mint 2000 különböző népviseletét tartalmazó projektért el is nyert a fotós.

(Címlapfotó forrása: Facebook.com/geofolk.org)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?