A román versenyfilm Arany Medvét, a két magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar versenyfilm bekerült a díjazottak közé a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale), Radu Jude román filmrendező pedig 2015-ös Ezüst Medvéje után most egy Arany Medvét is hazavihet.

Radu Jude, aki 2020-ban versenyen kívül mutatott be filmet a Berlinélén, most a Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (Zűrös kettyintés avagy pornó a diliházban a Revizor fordításában) című játékfilmjével vett részt a versenyben, és nyerte el a fődíjat a zsűritől, amelynek Enyedi Ildikó és Adina Pintilie is tagjai volt, Mohammed Raszulof, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic mellett. Az Arany Medve-díjas rendezők 15 alkotás közül választották ki a legjobbakat.

Vázlat egy népszerű filmhez alcímet viselő alkotás az egyén és a társadalom közötti viszonyt kutatja, kiindulópontja pedig egy általános iskolai tanár életének megváltozása, miután egy amatőr pornófilmet tölt fel egy erre szakosodott oldalra.

A román-luxemburgi-cseh-horvát koprodukcióban készülő alkotás szereplői Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Dana Voicu, Axinte, Adrian Enache, Ilinca Hărnuţ. Az operatőr Marius Panduru, a vágó Cătălin Cristuțiu, a producer pedig Ada Solomon, akinek ez a második filmje, amelyik Arany Medvét nyer az Anyai szív (Poziția copilului, r. Călin Peter Netzer) után.Ada Solomon és Radu Jude | fotó: Andreas Teich

A versenyprogramban két magyar alkotás szerepelt: Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával. Az idei Berlinálén csupán két színész díjat ítéltek oda: a legjobb fő- és legjobb mellékszereplő díját, ezek közül az egyiket nyerte el a magyar színésznő.

„Gratulálok a díjazottaknak! Kitűnő sikerek a nemzetközi filmvilág egyik legnagyobb presztízsű fesztiválján. Nemcsak azért lehet büszke az egész magyar filmszakma, mert új magyar tehetségek, Kizlinger Lilla színésznő és Nagy Dénes filmrendező feltűnt az európai filmművészetben, hanem azért is, mert a Természetes fény egy magyar alkotócsapat kezdeményezésére négy ország összefogásával, igazi koprodukcióként valósult meg. Közös múltunk művészi feldolgozása” – idézi a Nemzeti Filmintézet közleménye Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.Fotó: Kizlinger Lilla Facebook-oldala

Az NFI összegzése kiemeli, hogy Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. 

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet, a magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC - Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.

A Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotás a Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült, producerei Mesterházy Ernő, Fliegauf Bence és Mécs Monika, a co-producerek Pataki Ági és Kovács Gábor.

Kapcsolódók

Kimaradt?