A Szomszédnéni Produkciós Iroda tagja felajánlja Karinthy-gyűrűjét Galla Miklósnak

Bálint Ferenc humorista, a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagja felajánlotta 2014-ben kapott Karinthy-gyűrűjét Galla Miklósnak, aki úgy gondolja, az MTVA elismerése, amit 2021-ben egykori L’art pour L’art-os kollégája, Laár András kapott meg, valójában neki járna.

„A Monty Python mellett, mondhatni a ti L’art pour L’art-os munkásságotok is hozzájárult ahhoz, hogy humorista lettem, és úgy vélem, hogy ez a mostani adok-kapok méltatlan hozzátok. Ezért döntöttem úgy, hogy felajánlom a saját Karinthy-gyűrűmet Miklósnak. (Komolyan!) Én úgy sem hordom, meg aztán vicces lenne, ha nem csak a Magyar Rádió osztogatna Karinthy-gyűrűket, hanem én is” – írta a Szomszédnéni Produkciós Iroda Facebook-oldalán Bálint Ferenc. „Ja, és Miklós! Máskor nem Orbán Viktortól kell kérni a gyűrűt, hanem tőlem. ” – tette hozzá a humorista, arra utalva, hogy Galla Miklós korábban több nyílt levélben követelte, hogy adják neki a tőle korábban visszavont elismerést, az egyiket pedig egyenesen Orbán Viktor miniszterelnöknek címezte.

Laár András december 22-re meghirdetett aradi fellépése kapcsán a Maszol is írt arról, hogy a humorista vehette át 2021-ben az MTVA által adományozott a Karinthy-gyűrűt, amelyet eredetileg kollégájának, Galla Miklósnak ítéltek oda, de később visszavonták tőle, arra hivatkozva, hogy közelmúltbeli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia és a Karinthy-gyűrű értékrendjével és szellemiségével.

Galla Miklós korábban azt nyilatkozta, hogy MTVA-s informátora szerint a visszavonás oka az, hogy politikai körökben elterjedt róla, hogy csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához, noha ez téves információ. Felmerült az is, hogy a díjat amiatt vonták vissza, hogy Galla meztelenkedett a színpadon. A humorista a Telexnek ezt úgy kommentálta, hogy a szóban forgó előadás a gyűrű tervezett átadásának dátuma után hetekkel történt, így arra hivatkozni a visszavonásnál nem állja meg a helyét.

Mióta Laár András átvette a Karinthy-gyűrűt, a két egykori kolléga több üzenetet is váltott a nyilvános térben. Laár András a közmédiának nyilatkozva azt mondta, nem ragaszkodik a gyűrű konkrét fizikai valójához, így lehet, hogy Galla Miklósnál fogja tartani. Később Facebook-oldalára posztolva felajánlotta, hogy hordják felváltva.

Erre válaszolva Galla újabb nyílt levelet tett közzé a közösségi oldalán, amelyben azt írja, a felajánlást elfogadja, „egy kis igazítással”. „Ezzel a mélyen emberi, mérhetetlen tisztességről árulkodó gesztussal visszamenőleg is hitelesíted azokat a színházi esteket, amelyeket együtt hoztunk lére, és azokat a dalokat, melyeknek a zeneszerzője én vagyok, a szövegírójuk pedig Te” – írta Galla. Azt is hozzátette azonban, hogy úgy gondolja, a Karinthy-gyűrű nem csak kölcsön, hanem végleg neki jár. „Egyrészt öt hónapig hitegettek azzal, hogy megkapom, le is mérték hozzá az ujjamat, másrészt a gyűrű alapításakor azt fektették le az Alapító Atyák, hogy annak jár a Karinthy-gyűrű, aki a Rádiókabaré műsorában jól teljesít. Én az utóbbi négy évben szorgalmasan, tisztességesen és precízen dolgoztam a Rádiókabaréban. Ja, és folyamatosan. Veled ott – sajnálatomra – nem találkoztam” – fogalmazott. A posztban Galla egyébként tagadja a meztelenkedés tényét, amit korábban a Telexnek elismert: „Andriskám, soha, sehol nem meztelenkedtem nyilvánosan. Egy rágalmazó színészecske akar engem mindenáron lejáratni, vélhetően hamisított bizonyítékokkal. A tehetségtelenség bosszúja a tehetség ellen” – írta levelében Galla.

Laár András válaszában azt írta, a Karinthy-gyűrűt L'art pour l'art előadásaiban közreműködő összes kollégával is meg kellene osztani, így Dolák-Saly Róberttel, Szászi Mónival és Pethő Zsolttal is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?