FRISSÍTVE – Az Omega koncertezett az Aradi Magyar Napokon

FRISSÍTVE: Bár a múlt hétvégi Nemzedékek Találkozója, illetve a néhai Kovách Géza munkásságának szentelt monográfia bemutatója is az Aradi Magyar Napok programjai között kapott helyett, hivatalosan csak ezen a hétvégén kezdődött meg a kulturális, hagyományőrző és szórakoztató rendezvénysorozat, amelynek a fő programja jövő vasárnap, az október 6-i megemlékezés lesz.

Pénteken a Máltai Segélyszolgálat aradi fiókszervezete tartott nyílt napot a tagjai és a rászorulók számára, délután pedig a megbékélési parkba várták az érdeklődőket többek között Balla Géza ménesi borász borkóstolójára, Janklovics Péter stand up comedy-estjére, illetve a Hooligans koncertjére.

Az Aradi Magyar Napok húszéves történetében először választottak egy közteret a rendezvény helyszínéül a szervezők. Eddig a városligeti gokartpályán zajlottak a koncertek és a szabadidős programok, idén azonban a Román–magyar megbékélés parkjában, az Arad jelképének számító Szabadság-szobor környékén kezdődtek az események péntek délután. Faragó Péter parlamenti képviselő, a főszervező Arad megyei RMDSZ-szervezet elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy szerencsés választás volt a szimbolikus „térfoglalás”, hisezn olyan színvonalas programokat állítottak össze, amelyek megállják a város rendezvények között a helyüket, sőt „a jövőben mindenki ilyen nívós eseményt akarjon szervezni, mint az Aradi Magyar Napok”.

Egyébként a résztvevők, akikkel szóba álltunk, mind azt mondták, hoyg sokkal jobb ez a helyszín a magyar napok számára, és egyfajta festiváljelleget öltött a rendezvénysorozat.

Az Omega zárta a koncerthétvégét

Szombaton szintén a megbékélési parkba várták az érdeklődőket, egész napos népi játszóházzal, múltidéző fotószínházzal, Teqball-bemutatóval, humoresttel, sör- és pálinkakóstolóval, este pedig az Omega együttes koncertjével. A legendás zenekar 38 év után lépett fel ismét a Maros-parti városban, a koncertre több ezren voltak kíváncsian, nemcsak Aradról, hanem a megye más településeiről is érkeztek rajongók.

Az Aradi Magyar Napok a héten folytatódnak. A programok közül kiemelnénk a múzeumban október elsején, kedden 18 órakor megnyíló kamarakiállítást az 1848–1849-es Ereklyemúzeum relikviáiból, vagy az Arad, a Magyar Golgota című könyv csütörtöki bemutatóját (a teljes programfüzet innen letölthető).

A 13 vértanútábornok kivégzésének 170. évfordulójára október 6-án, vasárnap emlékeznek meg a résztvevők. 16 órakor tisztelgés és koszorúzás lesz a Vesztőhelyen, 17:30-tól pedig szentmise az aradi vértanúk emlékére a minorita templomban (főcelebráns: Pál József Csaba temesvári megyéspüspök). 19 órától emlékezést és koszorúzást tartanak a Szabadság-szobornál, amit fáklyás felvonulás követ.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?