Az Irigy Hónaljmiriggyel buliztak az aradiak a magyar majálison

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg szombaton az Aradi Magyar Majálist, a mindig a május elsejéhez legközelebb eső hétvégén sorra kerülő hagyományos családi szabadidős programot.

Régebben több ügyességi vetélkedőn bizonyíthatták a több generáció tagjaiból álló csapatok a talpraesettségüket – volt kötélhúzás, röplabda-bajnokság, zsákban futás, kerékpáros verseny –, de manapság is vannak jócskán szórakoztató programok.

A legnagyobb presztízsű vetélkedő, a kerületi RMDSZ-szervezetek közötti bográcsos-főzőverseny, valamint a sörivóverseny megmaradt, a gyerekeknek pedig légvár, kézműses sátor és különböző készségeket fejlesztő játékok kínáltak szórakozást reggeltől kora estig.

A magyar majális varázsa, amellett, hogy a városligeti gokart-pályán a zöldben lacikonyázhatnak az arra vágyók, az együvé tartozás megélése, egy nagy közös magyar szórakoztató rendezvény megteremtése – emelte ki Bognár Levente RMDSZ-es alpolgármester. Hangsúlyozta, hogy néhány éve a program bekerült az önkormányzat eseménynaptárába, vagyis városi rangú esemény lett, ekként biztosított a költségvetési támogatás és a színvonalas szórakoztatás.

Faragó Péter parlamenti képviselő, megyei RMSZ-elnök abban látta az esemény jelentőségét, hogy a nagyvárosi szórványban élő magyarság tagjai közül sokan nem is találkoznak egész évben, de ez az esemény lehetőséget teremt arra, hogy összejöjjenek, közösen elfogyasszanak egy-egy pohár sört vagy bort, megkóstólják egymás pörköltjét.

A bográcsosfőző-verseny díjait Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt, az európai őshonos kisebbségek ernyőszervezete, a FUEN elnöke adta át: arany-, ezüst- és bronzfakanalat a gáji, a Maros-parti, illetve a belvárosi RMDSZ-szervezet számára, illetve a „civilek” versenyében az Aranybogrács-díjat a Bélák csapatának.

„Az Aradi Magyar Majális a maga 19 évével azt bizonyítja, hogy itt egy erős magyar közösség él, amelyik dolgozni is tud, de ünnepelni, kikapcsolódni és szórakozni is, amikor annak van az ideje – mondta Vincze Loránt. – A szolidaritás üzenetét hoztam Erdélyből és a Kárpát-medencei magyar közösségektől. Számos támadás éri az erdélyi magyarságot a szimbólum- és anyanyelvhasználata miatt, de gondoljunk csak a szlovákiai himnusztörvényre, vagy az ukrajnai nyelvtörvényre: ezek ellen egységesen kell fellépni, és nemzetközi nyomást kell gyakorolni az országainkra. Erre van esély május 26-án az EP-választásokon.”

A majálison délután az Alma Együttes szórakoztatta a gyerekeket, este pedig a több ezresre duzzadt közönség az Irigy Hónaljmirigy produkcióján ámulhatott-bámulhatott, merthogy a paródiacsapat az eredeti dalok szerzőit-előadóit olykor megszégyenítő módon megkomponált műsorral rukkolt elő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?